Pressmeddelande från Olofströms kommun 17 feb 2016

2016 års Harry Martinson pris till Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik

 

”Harry Martinson-priset för år 2016 tilldelas Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, för en gärning där vetenskap i världsklass lever sida vid sida med ett stort engagemang för folkbildning. Ulf Danielsson är en fri tänkare som ser värdet i att förklara komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt och som samtidigt är öppen för skönlitteraturens och inte minst lyrikens möjligheter att skapa bilder av det som är svårgripbart även för en vetenskapsman.”

 

Så lyder motiveringen när Ulf Danielsson föräras med årets Harry Martinson-pris. Ulf låter gärna vetenskap och konst samexistera och i sin bok ”Stjärnor och äpplen som faller” (2003) förklarar och levandegör han vetenskapliga teorier genom bland annat texter av Harry Martinson och Marcel Proust.

 

  • Ulf har en enastående förmåga att tillgängligöra det som kan tyckas komplicerat. Det är en ära att få tilldela honom detta pris, säger Ingemar Lönnbom, jurymedlem och medlem i Harry Martinson sällskapet.

Ulf Danielsson är för många känd genom sin medverkan i Sveriges Televisions program På spåret samt från hans sommarprat i radioprogrammet Sommar i P1. Ulf är framför allt känd för sin forskning kring strängteori och kosmologi och har bland annat nått uppmärksammade resultat för sin forskning om olika typer av svarta hål.

 

Det har blivit en rad priser genom åren för Ulf. Blir man lika glad varje gång?

 

  • Jag är verkligen jätteglad för just Harry Martinson-priset.

Harry Martinson har betytt mycket gör mig och är en av mina absoluta litterära favoriter. Hans sätt att gestalta den moderna naturvetenskapliga världsbilden är oöverträffat, kommenterar Ulf.

 

 

Priset delas ut av Olofströms kommun i samarbete med Harry Martinson-sällskapet.

Priset delas ut i samband med Harry-Martinson sällskapets årsmöte den 7 maj i Jämshög. Prissumman är 83 950 kronor.

 

 

Med vänliga hälsningar

OLOFSTRÖMS KOMMUN

 

Fakta:

Tidigare mottagare av Harry Martinson-priset

Nina Björk (författare och opinionsbildare)                    2014

Vetenskap och folkbildning (förening)                           2012

Christian Azar (svensk fysiker och miljöforskare)        2010

Jan Eliasson (diplomat och politiker)                              2008

 

Statuter för Harry Martinson-priset

Harry Martinson-priset delas ut till den, de eller den organisation som i Harry Martinsons anda verkar för att värna om den lokala och globala miljön, arbetar aktivt för fred mellan människor och fred mellan människa och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter.

 

Juryn

Pristagare utses av en jury om fyra personer. Martinson-sällskapet utser två jurymedlemmar och Olofströms kommun två jurymedlemmar. I årets jury satt Patrik Sjöstedt ordförande kultur- och fritidsnämnden, Sara Rudolfsson kommunalråd samt Ingemar Lönnbom och Ulf Redmo Harry Martinson-sällskapet.

 

 

Joanna Holden

Kultur- och fritidschef, Olofströms kommun

0454-936 04