Fråga om citat!

Har ni sett en koltramp komma ur en orkan – med bräckta bommar, sönderslitna relingar, bucklig, stånkande, förfelad – och med en skeppare som är alldeles hes? Fnysande lägger den till vid den soliga kajen, utmattad slickande sina sår, medan ångan tynar i pannorna.   Av Harry Martinson Ur Spökskepp, 1929

Har ni sett en koltramp komma ur en orkan –
med bräckta bommar, sönderslitna relingar,
bucklig, stånkande, förfelad –
och med en skeppare som är alldeles hes?
Fnysande lägger den till vid den soliga kajen,
utmattad slickande sina sår,
medan ångan tynar i pannorna.Av Harry Martinson
Ur Spökskepp, 1929

Efter ett år med nytt utseende på Harry Martinson-sällskapets webbplats noterar vi att dialogen med Martinson-vänner ökar här på harrymartinson.se. Vi får fler och fler förfrågningar om citat, om de är Martinson och i så fall varifrån de är hämtade till exempel. Nu öppnar vi en särskild sida där det är meningen att ni som läsare av sidan ska kunna hjälpa varandra att öka kunskapen om Harry Martinson och framför allt hans verk.

Fråga från Anna-Mona Wanngård

Hej!
Jag undrar om jag kan få hjälp med att hitta en dikt av Harry Martinson, jag hörde några strofer ur den i dag. Den handlar om att ge sig ut på en lång resa, även en inre resa – kanske att våga lämna och hitta nya vägar.
Fråga från Anne-Marie Körling:
Jag är i färd med att publicera en bok där jag
tagit med strofen ”Så blir det ofta tusen mil till närmsta sanning” av Harry Martinsson. Blev plötsligt osäker på var jag hämtat strofen och undrar om ni kan hjälpa mig?

Svar:
Citatet lyder egentligen så här: ”Så blir det ofta tusen mil till närmaste sanning.” Det är sista raden i avsnitt 1 i ”Blad” som du finner i Dikter om ljus och mörker (1971).
Vänliga hälsningar
Åke Widfeldt

 

Fråga från Ulf Friberg:

Hej jag undrar var följande vackra rader är hämtade ur:

”Häpenhet hette det mänskligas födelse och början
att häpna är att andas ett syre utöver luftens.”

Jag trodde ett tag att det var ur Vägen till klockrike, men jag hittar inte raderna där. Misstänker att raderna är ur en dikt, men vilken?

Svar från Åke Widfeldt:

Citatet är inte ur Vägen till Klockrike men det används av Kristin Olsoni i efterordet till denna bok (Bonniers och HM-sällskapets utgåva 1998) på. sid. 336. Det är hämtat ur HM-samlingarna, Uppsala Universitetsbibliotek.
Du var alltså på rätt spår men letade i fel utgåva.

54 comments for “Fråga om citat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *