Hiroshimadagen 6 augusti 2017

Setsuko Thurlow, överlevande från Hiroshima, var närvarande i New York den 7 juli 2017 när avtalet som förbjuder kärnvapen antogs av FN. Foto: Clare Conboy.

I essäsamlingen Gyro, som Harry Martinson hade klar för publicering 1947 men som kom att publiceras långt efter hans död, finns ett kapitel som heter ”Den laddade lokomobilen” där han behandlar något som han benämner ”blind utvecklingsoptimism i atombombens tidevarv”. Han kommer där också in på vetenskapens ansvar:

 

Vad är ansvar och eftertanke värda då allt en gång är för sent. Vad är ångern då den inte kan finnas mer, då inget fäste mer finnes för omdöme och dom. Även vetenskapen måste i tid veta att hejda sig innan den hugger hål i det som är själva vetandets bärande botten. Varat kan rymma vetandet men vetandet kan inte rymma varat. Och om varat genom farlig forskning såras bortom en gräns som inte längre är insiktens och vishetens, då vägrar varat. Det faller då  ̶  offer för något som inte längre är vishet och insikt, men girigheten i vetande intill döden.

 

Man kan fråga sig om vetenskapen i dag  ̶   70 år senare   ̶   hejdat sig. Fortfarande ägnar sig kärnvapenstaterna (nu nio stycken) med USA i spetsen åt att modernisera och förbättra sina nukleära arsenaler och miljarder dollar pumpas in i denna industri. Ändå tror jag att Harry Martinson haft anledning att känna sig mer hoppfull och glad denna sommar. Den 7 juli 2017 fattade nämligen 122 stater det historiska beslutet att förbjuda kärnvapen. Detta FN-avtal kunde antas efter flera veckors förhandlingar i FN-högkvarteret i New York. Avtalet förbjuder innehav och användning av kärnvapen, utveckling samt aktiviteter som skulle bidra till dessa. Det innehåller även internationella åtaganden om stöd till offer för kärnvapenanvändning. Avtalet är juridiskt bindande men endast för de länder som undertecknar det den 20 september. Det krävs att minst 50 länder skriver under.

 

Ända från början har arbetet för att förbjuda kärnvapen fått ett brett stöd från internationella humanitära organisationer, miljö-, freds- och nedrustningsorganisationer i många länder. Betydande politiskt arbete och aktivism har skett runt om i världen, och många tusen har manifesterat, kontaktat representanter och pressat regeringar.

 

På plats i New York den 7 juli fanns japanskan Setsuko Thurlow. Hon hade som 13-åring på ett mirakulöst sätt överlevt bombningen av Hiroshima 1945 och höll nu ett gripande anförande där hon bl a sade: ”Jag har väntat på denna dag i över sju decennier och är jublande glad att den äntligen har kommit. Detta är början på slutet för kärnvapen.”

Avtalet är legalt bindande och förbjuder alltså kärnvapen. Fram till nu var kärnvapen det enda massförstörelsevapnet som inte var förbjudet, trots dess katastrofala humanitära konsekvenser. Biologiska vapen förbjöds 1972 och kemiska vapen 1992.

 

Tyvärr har kärnvapenstaterna och deras allierade bojkottat förhandlingarna om kärnvapenförbud och öppet kritiserat dem. Så här kommenterar Andreas Tolf, ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen, deras agerande:

 

För dem hägrar en världsordning som ensamma innehavare av kärnvapen och därmed en tänkt maktstruktur byggd på hot om förintelse   ̶   inte endast av motståndaren utan hela vår civilisation. Genom förbudet har majoriteten av världens länder gett en tydlig signal att dessa vapen inte tillhör vår tid. De har alltid varit omoraliska. Nu är de också olagliga.

Nu måste Sverige underteckna och ratificera avtalet.

 

Bakom beslutet att förbjuda kärnvapnen står alltså 122 stater (däribland Sverige) och deras representanter, men en betydande roll i förhandlingarna har också civilsamhället spelat. Under paraplyorganisationen ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) har 440 organisationer i 100 länder engagerat sig i kampen för ett kärnvapenförbud. Lekmännens betydelse har alltså varit stor, något som Harry Martinson hoppades på redan 1947 i Gyro där han också skriver om  ”… den kätterska åsikten att man vid en eventuell sprängning av jordklotet har en viss skyldighet att först rådgöra även med lekmannen.

Även lekmän älskar livet, och det är ont om jordklot.”

Åke Widfeldt

 

Hiroshimadagen 6 augusti 2017 manifesteras bl a på följande platser

 

GÖTEBORG:

  • Fredslunden, Vasaparken; hörnet Engelbrektsgatan-Götabergsgatan.

18.00 Minneshögtid i Fredslunden, Vasaparken

Mötesledare: Gunnar Westberg, Svenska Läkare mot

Kärnvapen, Musik: Jazzmusiker för fred, Sång: Matilda Magnusson

Huvudtalare: Josefin Lind, SLMK, talar om ”Framgångarna i arbetet för ett förbud mot kärnvapen”.

Efter minneshögtiden: Kaffeservering i Vasa församlingshem

20.00 Andakt i Vasakyrkan med avslutande klockringning

Arrangörer:

Yrkesgrupper mot kärnvapen och för fred samt övriga till Fredsam anslutna organisationer

 

STOCKHOLM:

  • Storkyrkan

KL 15–16

MEDVERKANDE: Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan, Bo Hermansson, vice ordförande Svenska Röda Korset, Åsa Lindström, vice ordförande Sv Läkare mot Kärnvapen, Joakim Laksov, cello och Martin Blomquist, orgel.

UTDELNING AV 2017 ÅRS ANTI-ATOMBOMBSDIPLOM

Arrangörer: Svenska Läkare mot Kärnvapen, Stockholms domkyrkoförsamling

 

VÄXJÖ:

Kl. 20 – 22

Manifestation: Hiroshimadagen

Tal och musik.

Arrangörer: IKFF och IOGT-NTO.

 

UPPSALA:

  • Nybron, Fyrisgatan 12 A

Hiroshimadagen 6 augusti – för en värld utan kärnvapen. Domkyrkoklockorna ringer. lyktnedsättning i Fyrisån. Musik. Papperslyktor med tända ljus finns att köpa för tio kr.

Tid: 21-00 – 22.30

Huvudarrangör: Fredsam/Kvinnor för fred genom Karin Dahl

 

LAHOLM:

  • Lagan

Kl. 20.00 Hiroshima – minnesstund vid Lagan med tal, musik och dikt, sjösättning av papperslyktor.

Arr: Kvinnor för Fred (KFF) och Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen (FMKK)

 

NÄSSJÖ

  • Stadsbiblioteket

På söndag är det 72 år sedan bomber föll över Hiroshima och tre dagar senare över Nagasaki. För att uppmärksamma detta arrangerar Nässjö Freds- och skiljedomsförening en utställning på Stadsbiblioteket.

 

TYRESÖ

  • Tyresö centrum

Bokbord sönd. 6 aug kl 11-14

Vi uppmärksammar årsdagen av atombomben över Hiroshima. På bokbordet finns att köpa mangogram, gåvokort, vykort, böcker samt pins, smycken, t-shirts, tygkassar m m – allt i fredens tecken.  Vi delar också ut div gratis informationsblad och det går bra att lägga en slant i insamlingsbössorna! Välkommen!

TUFF – Tyresö U-lands och Fredsförening

 

ÖREBRO

  • Vid Svartån, Örebro kl. 21.30

Varje år på Hiroshimadagen anordnas en lyktceremoni vid Svartån i Örebro. Detta kommer vi att göra även i år och vi vill hälsa alla välkomna att delta.

Vi samlas vid Obelisken vid Karro kl. 21.00.

Hör gärna av er om ni har några frågor till ingrid.branvall[a]gmail.com

Arr.: Svenska läkare mot kärnvapen, Örebro

 

LOVISA, FINLAND:

Kl. 10-11.30 Fredsmässa i Lovisa kyrka

Kl. 14-16 Lovisa Fredsforums 30-årsjubileum i Lovisa Gymnasium: öppningsord av emeritus ambassadör Ilari Rantakari, historiaöversikt Veli-Matti Hynninen, festtal president Tarja Halonen, fredspris till Vappu och Ilkka Taipale, kaffe, musik.

Kl. 18-19 Kuninkaantien seurat och Herääminen-oppera i Lovisa kyrka

Kl. 20-22.30 Hiroshima-dagens evenemang i Skeppsbron: Musiker Vilja Colliander, Nonviolent Peaceforce, Sadakon kurjet -perforomans och Hiroshima-dagens tal av Alviina Alametsä och ljuståg till Plagen.

 

NÄRPES, ÖSTERBOTTEN, FINLAND

Kl. 21.00 Fredsljus tänds. Tal av Hope Nwozu, musikprogram. Seden att tända ljus på vattnet på minnesdagen för offren för atombomben över Hiroshima kommer ursprungligen från Japan. Syftet med att tända ljusen är dels att hedra minnet av offren och dels att påminna om hur viktigt det är att arbeta för fred och kärnvapennedrustning.

Arrangör: Närpesnejdens fredsförening, http://www.narpesfredsforening.fi

Plats: Idrottsparken vid Centralplan, Infart via Konnvägen eller vid Närpes Brödfabrik

 

OSLO, NORGE

Kl. 14.00 vid Fredsmonumentet, Youngstorvet, Oslo

Nei  til Atomvåpen Oslo arrangerer en enkel markering foran fredsmonumentet på Youngstorvet i forbindelse med Hiroshimadagen. Under markeringen vil det holdes appeller ved:

  • Marit Nybakk, stortingsrepresentant AP
  • Reidun Ryland, sentralstyremedlem i Solidaritetsungdommen
  • Kjetil Marstrander, Oslo Sosialistisk Ungdom

 

TØNSBERG, NORGE

Plats:  Bydelshuset, Tønsberg

Kl. 18:00 inntil 21:00

Forbud mot atomvåpen – er det mulig?

  1. august 1945 ble Hiroshima bombet med atomvåpen. Vi har levd med trusselen om bruk av disse våpnene etterpå. Men 7. juli i år skjedde det som mange har jobbet for i årevis: FN vedtok en avtale som forbyr atomvåpen. Kan vi endelig håpe på en atomvåpenfri verden?

Innledning ved Erling Borgen, dokumentarfilm-skaper og tidligere utenrikskorrespondent for NRK. Han var bl.a. til stede på vegne av Nei til Atomvåpen under forhandlingene om atomvåpenforbudet i FN i sommer.

Appeller ved Astrid Bjønness på vegne av Brobyggerne, Norsk Folkehjelp, Røde Kors og SVs

førstekandidat Lars Egeland.

Fredsmusikk ved Ragnhild Zeigler/The Bee’s Niece

Arr: Vestfold SV

Plats:  Bydelshuset, Tønsberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *