Nu har Nebbebodastipendiet år 2016 delats ut. Varje stipendiat får rätt till två veckors boende i en av Nebbebodaskolans två lägenheter. Det fanns plats för sex stipendiater i år. Det var fyra sökande på varje stipendium – alltså 24 som ville bo i Harry Martinsons gamla skola.
De som har utsett stipendiaterna är: Joanna Holden, Kulturchef i Olofström, Gustaf Fredriksson för Salje-sällskapet, Disa Lundgren för Harry Martinson-sällskapet
Dessa personer har fått stipendium:
Halva v 26-halva v 28:
Ingrid Jönsson: Låg- och mellanstadielärare, barnboksförfattare, bl a till Chokladtoppar och vätteljus: ”Med ett fantastiskt språk väver Jönsson ihop en berättelse som barn i dag behöver. En berättelse som är stimulerande för fantasin och förmedlar viktiga saker, t ex om livet och döden” (Recension i Btj): Till hennes barnböcker finns utarbetade lärarhandledningar.
Planerar att i Nebbeboda arbeta på en barnbok om sin fars barndom och uppväxt i en statarfamilj samt med en bok för barn om folktroväsen.
Henrik Nilsson: Författare till tre böcker – lyrik och essäer – kulturskribent. Litterärt orienterad litteraturkritiker i Sydsvenskan och OBS i P1. Fr a spansk- och portugisisk litteratur. Även översättningar. Introducerar regelbundet latinamerikansk litteratur i Karavan. Planerar i Nebbeboda dels att sammanställa sina essäer om latinamerikansk litteratur till en bok, dels att arbeta vidare på en roman. Påverkad av Harry Martinson både när det gäller den starka kopplingen till naturen och intresset för resor och utländsk litteratur.
(Dessa båda kommer eventuellt att bidra med programpunkter under Nässelfrossan)
Vecka 29-30:
Sasha Waltå: Skapar konstverk i textform, inlästa texter, ljudverk och installationer. Mycket inspirerad av Harry Martinson verk, särskilt Nässlorna blomma.
Använde ett stycke ur den romanen i sitt Mastersarbete vid Kunstakademiet i Oslo för att illustrera ”att ensamheten hos människan /blir/ både större och mindre på samma gång med hjälp av naturen”.
Avser att i Nebbeboda söka sig närmare naturen och Harry Martinson och arbeta vidare med sina ljud- och bildprojekt.
Titti Bjernér: Flera år verksam som guld- och silversmed med en unik produktion av smycken i miljövänligt framställt guld. Sveriges första (och enda?) Fair Trade-certifierade guldsmed sedan 2011. Har deltagit i många utställningar. Har övergått till att skulptera och måla – en målning antagen vid Liljevalchs Vårsalong 2016. Finner all sin inspiration i naturen och planerar att i Nebbeboda fördjupa sitt arbete med skulptur och målning.
Vecka 31-32:
Ylva Ceder: Skildrar i sitt måleri miljöer i Sverige, som känns välbekanta för de flesta – men de existerar inte i verkligheten utan är iscensatta av konstnären. Målningarna är mycket suggestiva och skapar dramatik och mystik kring motiven. Har deltagit i många både separat- och samlings-utställningar
Det ligger mycket research bakom hennes målningar och vistelsen i Nebbeboda skall användas för att samla motiv av äldre och nutida miljöer för att omgestalta i kommande målningar.
Dea Svensson: Han har gått på Konsthögskolan i Malmö, arbetar som trädgårdsmästare på en kyrkogård, tecknar och skriver under säsongsuppehållen. Skicklig tecknare. Mycket intresserad av naturen, skogen, sagor och magi. Arbetar med en bok med just sådana motiv och vill använda tiden i Nebbeboda dels till att färdigställa den, dels till att utveckla sagoberättandet i text och bild.
2 comments for “Stipendiater som får bo i Martinsons skola sommaren 2016”