Harry Martinson har berömts både för sitt språk och för sina naturskildringar. De senare upptäcks just nu av en ung generation författare (Tomas Bannerhed är ett exempel). Påpassligt nog anordnas ett föredrag om Harry Martinson som naturskildrare på Kulturhuset i Borås tisdagen den 19 november. Rubriken är ”Från daggmaskens blinda mörker till sommarstjärnans kärleksljus” och föredragshållare är Harry Martinson-sällskapets ordförande Åke Widfeldt, Tranemo.
Det är den 22 november exakt 50 år sedan Martinsons sista essäsamling med naturskildringar kom ut. Den heter Utsikt från en grästuva, en titel som speglar författarens intresse även för det som inte är storslaget i vår natur, men som han kunde lyfta till skön och tänkvärd poesi. Ett exempel är hans berömda dikt om daggmasken, en varelse som sällan förekommer i lyriken.I en recension av Utsikt från en grästuva skrev Björn Julén att Martinson är ”den ouppnådde mästaren i svenskt språk […] allt är […] lekfullt självklart på ett sätt som bara är den stora konstens särmärke.”
Föredraget kommer att avslutas med ett bildspel med naturbilder och Martinsontexter. På Borås bibliotek pågår 11-24 november en Harry Martinson-utställning.