Peter Endahl tolkar Martinson med bandet Xinombra

Foto: Camilla Dal

Vilken var er ingång till Harry Martinson?

Vi var under många år intresserade och imponerade av det mäktiga epos Aniara som ju Harry Martinson gav ut redan 1956. Historien om den ändlösa rymden, om hopplöshetens mystiska ödslighet och om människors önskan efter en framtid. 

Hur, när och varför bildades bandet?

Vi bildades runt 2004 med ambitionen att skapa en rymdhistoria med musiken som en viktig grundsten. Vi har tidigare spelat i olika band och kände till varandra innan vi bildade Xinombra. Och anledningen var att vi ville uttrycka oss med flera konstarter än endast musik. Vi ville göra föreställningar med musik, teater, performance, bildprojektioner, scenografi, rekvisita mm. Efter en tids sökande efter en passande text fastnade vi för Harry Martinsons rymdepos, Aniara. Efter det rullade det på ordentligt. 

Vi arbetade i över två år med att analysera boken och skapa musikaliska tolkningar av texterna. Projektets mål var att skapa tre olika produktioner där musik, ordkonst, video, teater, dans och även pyroteknik ingick för att berätta den dramatiska historien. En ambitiös plan som genomfördes under sammanlagt fyra år. Men vi håller fortfarande på. Nu tillhör vi skivbolaget COMEDIA och har nyligen släppt mycket av musiken från föreställningarna på Spotify. Så nu är vi aktuella igen och är ute och spelar. Liksom Aniara; ständigt aktuell. 

Vilka ingår i bandet?

Xinombra består av Erik Olsson (bas) Ronny Rasmusson (gitarr och synt) Peter Endahl (sång, tal) och det är vi tre som är Xinombra och har jobbat med texterna, musiken och allt som har med föreställningarna att göra. Sen tar vi in andra människor till det som behövs för att göra en produktion. Som nu när vi spelar i Stockholm den 22/2 är Björn Nyberg (trummor) och Johan Nordström (gitarr) med på scenen.

Foto: Camilla Dal

Hur skulle du beskriva genren som ni spelar?

Det ska väl egentligen andra avgöra. Men jag tycker det är suggestivt och industriellt med influenser från postpunk, industrirock och dark ambient. 

Vad betyder Martinsons författarskap för er och varför ville ni göra musik av texterna?

Det är ju främst Aniara (till viss del även Doriderna och Cikada) som vi har ägnat oss åt under den här tiden. Samt de böcker som skrivits om Aniara, tolkningslitteratur och liknande som också varit väldigt intressant att läsa under föreställningsprocesserna. Klart han betyder mycket som författare för oss med tanke på all den tid vi ägnat åt hans texter, fascinationen när man läst och den fantasi till skapande som texterna gett oss. Så många år vi levt med den berättelsen. Vi föreläste även i skolor om våra projekt under den tiden. Och vid min vigsel använde vi en text av Martinson. Och självklart skulle vår förening ha ett namn från boken. Så Xinombra tyckte vi passade bra. Han har genomsyrat våra liv på många sätt. 

Vi ville göra musik till Aniara för att berättelsen innehöll det vi sökte efter. Och många av Aniaras verser fick hjärnan att gå igång direkt och melodier att börja blomma. De fanns liksom redan i verserna. Det mörka och dramatiska uttrycket fanns där. 

En bra grund för en föreställning med mycket svärta, som vi sökte efter. Känslan av instängdhet på väg bort från jorden, ut i den oändliga rymden. Hur går tankarna då? Vad känner man? Människans litenhet i det stora alltet. Skör och vilsen i universums oändliga hav av mörker. Det var dessa lockande teman som låg bakom föreställningarna om Aniara. Vi ville gestalta det. 

Eftersom Aniara är ett versepos så behövde vi arbeta med dramaturgin. Historien behövde tätas och vissa karaktärer och händelser behövde lyftas fram för att göra berättelsen intressantare på en scen. 

Vi valde att dela upp berättelsen i tre olika scenproduktioner. Den första handlade om anledningen till flykten och fokuserade på förstörelsen av Jorden. Den andra om rymdresan och vad som hände med människorna ombord i en instängd kultur. Den tredje om vad som kunde finnas bortom tid och rum.

______________________________________________________________________

22 februari kl. 19 på Teater Lederman spelar Xinombra sin föreställning Aniara. Biljetter kan beställas på Teater Studio Lederman





1 comment for “Peter Endahl tolkar Martinson med bandet Xinombra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *