Margareta Weidhagen-Hallerdt till minne

Fil. lic. Margareta Weidhagen-Hallerdt, Stockholm, har avlidit i en ålder av 91 år. Hon sörjes närmast av döttrarna Katarina, Miriam och Malena med familjer.

Margareta Weidhagen-Hallerdt var förvisso vetenskapskvinna, forskare, arkeolog, amanuens och museipedagog, men det fanns också ett annat engagemang: Margareta, – ”Masse” kallad inom familj och bland vänner – tog i mitten av 90-talet initiativ till bildandet av den professionella teatergruppen Teater Nostra som i mer än tio år spelade nyskriven dramatik i form av sommarteater i nordöstra Skåne.

I Teater Nostras grundläggande dokument står det att texterna ska utgå från historier, skrönor och berättelser som har hållits levande i bygden och kan återberättas i scenisk form. Utgångsläget var gott: Margaretas äldsta dotter (med Dramaten-bakgrund) blev konstnärlig ledare. Dramatikern Frans van Hal valde – med Margaretas stöd – att göra en pjäs om Yngsjömordet – en mörk historia om ond bråd död som slutar med en avrättning på en fängelsegård. För regin svarade Göran Stangertz. Pjäsvalet ledde till debatt i lokala medier. Detta var sommarteater som publiken inte var van vid. Margareta Weidhagen-Hallerdt stod på sig. Det var inte underhållning utan upplevelse som man i första hand ville erbjuda.

Uppsättningen blev en framgång och följdes av flera pjäser baserade på lokalt material. Margareta Weidhagen-Hallerdt stod som ensam firmatecknare, men hon tvekade inte inför kraftprovet ”Snörmakare Lekholm får en idé” (Gustaf Hellströms roman från 1927). Professionella skådespelare, amatörer, en hel barnensemble och en liten blåsorkester flyttade in på Kristianstads teater. På första parkett satt ”Masse” och kunde konstatera att satsningen hade lyckats.

2004 firades 100 års-minnet av Harry Martinsons födelse. Teater Nostra gjorde det med en föreställning som handlade om Harrys pappa – ”Den siste vikingen”. Teatergruppen lade ner mycket researcharbete inför premiären. Allt material kunde användas i föreställningen. ”Masses” förslag var att – på den spelfria måndagen – göra en kabaré med martinsoniana. Så blev det, följt av många måndagskabaréer de närmaste åren med gästspel av författare, musikalartister, vissångare, poeter och skådespelare.

Margaretas kulturengagemang satte sina spår. Alla tre döttrarna valde konstnärliga yrken. Katarina blev skådespelare, Miriam musiker och Malena skådespelare. Under mer än tio år var Teater Nostra en institution i Yngsjö med en lada som spelplats. Ännu vid hög ålder deltog ”Masse” i styrelsearbetet. Hennes betydelse för kulturlivet i nordöstra Skåne kan inte överskattas.

 

CHRISTER ÅHSTRÖM
Teater Nostras siste styrelseordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *