Aniara-pristagare hyllar Martinson

Johannes Anyuru år 2010. Av Vogler – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11705493

Svensk biblioteksförenings Aniarapris går i år till poeten och författaren Johannes Anyuru. Aniarapriset delas sedan 1974 ut årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Priset består av 50 000 kronor och en skulptur av Linnea Jörpeland.

– Det betyder mycket för mig att få Aniarapriset, särskilt som jag länge tyckt om Harry Martinson, och framförallt hans poesi. Aniara var ett modigt verk att skriva vid den tiden, och det drabbar människor fortfarande. Därför ville jag ha det som ett eko i min bok. Det språnget han tog då öppnade upp för litteraturen idag, säger Johannes Anyuru.

Juryns motivering
Johannes Anyuru tilldelas Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2017 för hela sitt författarskap. Sedan debuten 2003 med diktsamlingen ”Det är bara gudarna som är nya” har han med sin vackert och betonghårt pulserande textkonst borrat sig allt djupare in i samtidens hjärta, utan att förlora kontakten med skapelsens mirakel och vårt kosmiska urspung. I sin senaste bok, romanen ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, visar Anyuru att han i Harry Martinsons anda också förmår framlocka den paradoxala strimma av hopp som varje verklig dystopi rymmer.

– Johannes Anyuru påminner om Harry Martinson med sina skildringar av de utsatta grupperna i samhället, och har både prosan och lyriken, precis som Martinson. Han ser in i framtiden och sätter fingret på våra svaga punkter. Samtidigt så skriver han så vackert, säger Gunnel Arvidson Nilsson, juryns ordförande.

Jury
Gunnel Arvidson Nilsson, bibliotekarie
Petter Lindgren, författare
Elias Hillström, bibliotekarie

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med diktsamlingen ”Det är bara gudarna som är nya”, och har sedan givit ut flera diktsamlingar och romaner, varav den senaste ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” kom ut våren 2017. Den handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om terrorns och fascismens teater, och är i vissa delar inspirerad av Harry Martinsons epos Aniara.

Prisceremonin hålls i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek torsdag 16 november klockan 17–18, och är öppen för alla.

Sveriges biblioteks utmärkelser
Sveriges biblioteks utmärkelserSvensk biblioteksförening delar årligen ut åtta biblioteksutmärkelser vid samma tillfälle. En inspirerande tilldragelse som blixtbelyser bibliotekens bredd och verksamhet mitt i samtiden. Svensk biblioteksförening vill genom sina priser hylla och uppmärksamma det framstående arbete som varje dag utförs på biblioteken. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Den totala prissumman för utmärkelserna är 200 000 kronor.

Att bibliotek är en av Sveriges mest älskade och välbesökta institutioner är känt. Många är skildringarna av hur biblioteken kan förändra människors liv. Hur bibliotek blir en trampolin som gör hoppet till en annan värld möjlig. En sagostund, en bokbuss, en akademisk uppsats om bibliotek, skönlitterära författare, slagkraftig marknadsföring, barn- och ungdomsböcker, fackböcker för barn, och Bengt Hjelmqvist pris för ”framstående insatser inom folkbiblioteksområdet”.

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *