Ett äpple som växt i Martinsons svarta berg

”Äpple” diabas, mattpolerad, med stjälk av trä , ca 7 cm,  vikt 1 kg. Tillverkad av ”Kullaro” Lönsboda/ Gylsboda , Göinge. Äpplet kan levereras med diskret gravyr på träplattan som åtföljer äpplet – CIKADA  2024. Foto: Kullaro/Facebook.

Harry Martinson-sällskapets mångårige styrelseledamot Göran Bäckstrand berättar här om årets Cikada-pris och om det konstverk som i år för första gången manifesterar utmärkelsen. Det är ett skulpterat äpple i diabas, skapat ur det berg i Gylsboda där Harry Martinson en gång bodde.

Cikadapriset instiftades 2004 i samband med högtidlighållandet av Harry Martinsons födelse. Det ges till östasiatiska poeter vars arbete ”försvarar livets okränkbarhet”. Årets pristagare, den uiguriske poeten Tahir Hamut Izgil presenterades på Sällskapets hemsida 23/9 2024. 

Bland tidigare pristagare (2006) kan Ko Un från Sydkorea uppmärksammas idag. Från Japan kan nämnas att So Sakon och Mizuta Noriko fått priset. Priset vill uppmuntra till dialog med pristagarnas verk, som i fler fall har översatts till svenska och publicerats bland annat på förlaget Tranan. Under medverkan av svenska ambassader och olika institutioner arrangeras seminarier i pristagarnas hemländer. 

Priset (30 000 kronor) finansieras av Svenska Institutet. Pristagaren får också konstverket ”Äpplet” utfört i svart diabas av konstnärerna Jenni och Andreas Kullaro. De har sin verkstad i Martinsons hembygd (Gylsboda).

En särskild anknytning till Martinson författarskap får verket genom dikten Surapeln i Cikada. Den är också publicerad i översättning av Robin Fulton i antologin ”Chickweed Wintergreen” på förlaget Bloodaxe i England.

Göran Bäckstrand

Här är den nämnda dikten:
Surapeln

Surapeln ser  föraktad ner i vattnet,
ser dess gula blad. Hon skakar ner sin frukt i källan,
lagar till en äppelsoppa.
Hon lever där hon är
med artens fria hårda öde.
Hon känner sig mer fri
än paradisets träd.
Dikten är översatt av Robin Fulton och publicerad i Chickweed Wintergreen – Selected Poems (Bloodaxe Books 2010)

Crab Apple Tree

Looks despised down in the water,
sees its yellow leaves.
Shakes its fruit into the spring
makes an apple soup.
Lives where it is
with the free hard fate of its kind.
Feels freer
than the Tree of Paradise.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *