Cikadapriset till taiwanesisk poet

Årets Cikada-pris går till den taiwanesiska poeten Chen Yuhong.

Chen Yuhong. Foto: Privat.

Priset, som instiftades i samband med Harry Martinsons 100-årsjubileum, delas i år ut för 15 gången. 2022 års Cikada-pris ges till den taiwanesiska poeten Chen Yuhong med motiveringen för en diktning som präglas av stark musikalitet och sinnlighet, samt en närhet till naturen som uppvisar samma blandning av vördnad och längtan efter upptäcktsfärder som Harry Martinsons. Genom stöd av Svenska Institutet får pristagaren 30.000 kronor samt ett konstverk av keramikern Gunilla Sundström. Priset tilldelas en östasiatisk poet som i Harry Martinsons anda värnar om livets okränkbarhet. Bland Chen Yuhongs inspirationskällor finns författare som Rilke, Czeslw Milosz och Jacques Prévert, men också kinesiska poeter från Tang- och Songdynastinerna, samt buddhistisk och daoistisk filosofi. I hennes djupt musikaliska poesi blandas extatisk sensualism med meditativt lugn.Prisutdelningen sker i Taipei, Taiwan, vid ett senare datum. 

Göran Bäckstrand

Chen säger i en intervju med webbmagasinet Cerise press bland annat:

Sappho (630-570 f.Kr.) är den första kvinnliga poeten som jag identifierar mig med i den västerländska litteraturhistorien. Hennes arbete och livshistoria är ett bra exempel på oändlig fantasi. Jag läser många västerländska kvinnliga poeter, som Hilda Doolittle, Marina Tsvetaeva, Elizabeth Bishop, May Swenson, Patricia Kathleen Page, Wisława Szymborska, Denise Levertov, Phyllis Webb, Sylvia Plath, Margaret Atwood och Louise Glück, bland andra. Inför olika sociala verkligheter, var och en av dem hade/har sin egen personlighet och förmögenhet, men oavsett vad deras omgivning var/är, gav de/gav de aldrig upp skrivandet eller insisterade på sin estetik av skapande. De distinkta feminina egenskaperna i deras skrifter ger genklang för mig. Det är som om jag kan se ett djupare jag genom de poeterna.

Men skrifter av manliga poeter lockar mig också. Till exempel John Keats, T.S. Eliot, e.e. cummings, A.R. Ammons, W.S. Merwin, för att bara nämna några. Bra dikter tilltalar hjärta och själ, och författarens kön spelar ingen roll.

Länk till Cerise Press

Författaren får nu en möjlighet och anledning att även komma i kontakt med Harry Martinsons verk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *