Bokmässenytt: Martin Bagge på DELS-scenen!

Sällskapets styrelseledamot, tonsättaren och musikern Martin Bagge har framträtt på Bokmässan flera gånger. Nu är det snart dags igen, fredag 29 september. Foto: Urban Jörén.

Före sommaren genomfördes 2023 års majdagar i Göteborg.

Ett mycket uppskattat inslag vid högtidsmiddagen i Litteraturhuset var den konsert som Martin Bagge – visartist, kompositör och musikforskare tillika styrelsesuppleant i vårt sällskap – framförde tillsammans med kompositören/pianisten Stefan Forssén och kompositören/trumpetaren Stefan Johnsson. De tre musikerna bjöd på en berörande och innerlig stund med såväl läsning som tonsättningar av Martinson-dikter. Inledningsvis fick vi höra Martin Bagges alltid efterfrågade Alltidhult följd av bl.a. Vår i Stapelstaden. Av Forsséns tonsättningar framfördes bl.a. Sjöman talar till kapduvor och Juninatten.

Martin Bagge har tonsatt Harry Martinsons dikter i snart 40 år, och är en av de kompositörer som ofta hörts vid Harry Martinson-sällskapets årshögtider, i P2 och på konsertprogram. Inom kort kommer han med en ny bok, Sång till kristallfågeln, med ett urval tonsättningar, bl.a. till texter av vår Harry: Asparna, Sommarpsalm, Till Isagel, Vår i Stapelstaden, Minnen, Mitt i den brinnande solen, Längesen, Sång till kristallfågeln, Stundom i dröm jag dröjer samt Alltidhult.

I Sång till kristallfågeln, som ges ut av Ejeby förlag, finns även tonsättningar till texter av Ebba Lindqvist och Evert Taube med flera, och den kommer ut lagom till Bokmässan, som äger rum 28 september-1 oktober. Spännande!

OCH! Vi kan se fram emot att få träffa och lyssna till Martin Bagge igen. Glädjande nog kan vi annonsera ett framträdande av honom på DELS-scenen under bokmässedagarna – Fredag den 29 september kl.16.30.

Kom och lyssna på Martin och hälsa på i vår monter också – PB07:82, strax intill DELS-scenen. Där finns också möjlighet att få ett signerat exemplar.

Carina Olsson Wahlsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *