Senaste nytt om årets bokmässa i Göteborg

Bokmassan_logoMarianne Westholm, Maiping Chen, Kjell Espmark, Dan Sjögren, Johnny Karlsson och Elisabeth Jonsson. Så ser den preliminära ”laguppställningen” ut för Harry Martinson-sällskapets publika evenemang under årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Sällskapet kommer att genomföra evenemang spridda över hela mässtiden. För att du som har vägarna förbi Göteborg i slutet av september ska få chansen att se och lyssna, kommer här en liten sammanfattning.

På de litterära sällskapens scen:

Marianne Westholm To 24/9 12.30

Tre förebilder till Isagel i Aniara

Marianne Westholm, med bakgrund som språklärare och styrelseledamot i Harry Martinson-sällskapet berättar här om Karin Boye, Sonja Kovalevsky och Elin Wägner, vilka hon menar kan ha haft betydelse för Martinsons skapande av Isagel-gestalten i Aniara. Föredraget bygger på en artikel som Marianne Westholm publicerade i senaste numret av sällskapets tidskrift, Doris.

Maiping Chen, Kjell Espmark Fr 25/9 15.00

Martinson och kinesisk kultur

Maiping Chen som har översatt Aniara och nu också Nässlorna blomma till kinesiska, samtalar här med akademiledamoten och Martinsonkännaren Kjell Espmark om kinesisk kultur. Maiping Chen har i år tilldelats Svenska Akademiens tolkningspris och Harry Martinson-sällskapets Klockrikestipendium.

Dan Sjögren Sö 27/9 13.30

Harry Martinson i paradiset

Dan Sjögren, journalist, kritiker och mångårig medlem i Harry Martinson-sällskapet, filosoferar här över den dikt av Martinson som han ”nog tycker bäst om”.

I Harry Martinson-sällskapets monter (i avdelningen för de litterära sällskapen, B-hallen på Svenska Mässan):

Program i Harry Martinson-sällskapets monter B08:82

Lördag 26 september klockan 11.15 Harry Martinson-sällskapets nya årsbok, ”Månader med Harry Martinson” presenteras av Elisabeth Jonsson från sällskapets styrelse.

Lördag 26 september klockan 14.15 ”Om glädjen att få rota i andras bibliotek” – presentation av ett antal intressanta dedikationer till Harry Martinson, med anledning av Harry Martinson-sällskapets årsbok 2014 ”Till Harry från… dedikationer i Harry Martinsons bibliotek”. Den har en speciell layout och har fått goda omdömen av läsare och recensenter.

Harry Martinsons Jonsered

lördag 26 sep kl. 15:30 Den blivande nobelpristagaren Martinson arbetade några månader på Jonsereds fabriker. Det har satt sina spår i herrgården.
Medverkande: Åke Widfeldt, Anders Franck
Plats: B06:70
Arrangör: Göteborgs universitet
Typ: Monterprogram (ingår i entren till bokmässan)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *