Aniara 2 har lyft – premiär idag

Albin Flinkas Harriet Martinson

Albin Flinkas och Harriet Martinson i samband med dagens premiär av Aniara.2 på Klara Soppteater. Foto: Gunnar Edander.

Idag, den 6 november, har en ny version av Aniara haft premiär. Den scenversion som har framförts av Helge Skoog och Gunnar Edander under många år har på Stockholms stadsteater nu fått en efterträdare. Det finns en kontinuitet eftersom Helge Skoog är regissör för den nya ”Aniara.2”. Vi kan här presentera inte mindre än två recensioner av medlemmar i sällskapet som var med om premiären på Klara Soppteater, Lena Havland-Erlandson respektive Göran Bäckstrand.

”Helge Skoog har efter mer än 30 år tillsammans med Gunnar Edander  lämnat över Aniara till Albin Flinkas som idag gav sin första föreställning av

ANIARA 2 – vilket skedde på Klara Soppteater i Stockholm.

Albin Flinkas och Fredrik Meyer ger nu sin tolkning av Aniara och det är bara att ge sig!

Albin Flinkas mycket känsliga tolkningar av dikterna och Fredrik Meyers  ljud -och  musikläggning gav Aniara ännu ett nytt liv. Underbar, koncentrerad föreställning, omväxlande och sparsmakad, vacker. Skynda dit, den spelas nu bara 6-7 november för att återkomma senare  i januari.

Till er som inte vill tappa kontakten med Helge Skoog och Gunnar Edanders föreställning av Aniara kommer den att ges i Blekinge den 16-17 mars i bl a Karlshamn.”

Lena Havland-Erlandson

”Med premiär den 6 november 2013 på Kafé Klara har Stadsteatern i Stockholm presenterat en ny version av Aniara. Man annonserar den som Aniara.2, klär Martinsons epos om rymdskeppet Aniara i en ny ljud- musik- och scenbild, och låter henne segla vidare in i framtiden. Ett klassiskt epos har varit en långkörare på Kafé Klara, där Goldondern Aniaras resa dramatiserats av Helge Skoog (i samarbete med Gunnar Edander) i 31 år. Nu kliver han av som publikens rymdskepps-ciceron på Klara Soppteater och lämnar över detta uppdrag till Albin Flinkas, som också är konstnärlig ledare på just Soppteatern.

Albin Flinkas är liksom tidigare Helge Skoog berättaren och har samtliga roller, när han illustrerar resans gång för Aniara. Men kontinuiteten i Soppteaterns fenomenala publiksuccé över alla år garanteras av att Helge Skoog svarar för regi och dramatisering. Premiären spelades givetvis också för full salong!

Aniara.2 verkar ha tagit intryck av Lars Rudolfsson Aniara-föreställning på Stadsteaterns stora scen hösten 2010. Det finns en återklang både i scenografi/kostym och i musik och ljusdesign, för vilka Sven Haraldsson och Fredrik Meyer har ansvaret. Tempot är högt, ibland för mig alltför högt. Martinsons texter behöver ofta mer tid för att sjunka in. Albin Flinkas tillför föreställningen en särskild lyster genom att sjunga två av sångerna i Aniara: nr 79 ”Vi kom från Jorden, Doris land …” samt nr 38 ”Uti sin sminkloge bakom mimasalen där satt skön Libidel en vinternatt …”.

Meyers tonsättningar och Flinkas framförande gör att jag önskar att flera av Martinsons sånger i Aniara.2 också skulle ha fått en musikalisk gestaltning.

Premiären följs av ännu en föreställning den 7 november kl 12.00. FÖRESTÄLLNINGEN GES IGEN PÅ NYÅRET 2014. Albin Flinkas lovade att återkomma i 31 år men inte längre!”

Göran Bäckstrand

 

Länk till Klara Soppteaters Aniara-sida!

1 comment for “Aniara 2 har lyft – premiär idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *