Martinson-sällskapet på bokmässan 22 – 25 september

Årets bokmässa i Göteborg har fyra teman: Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime – samt Röster från Ukraina. Harry Martinson-sällskapet deltar med en monter och kortföredrag på De litterära sällskapens scen.

Hög aktivitet i Martinson-montern den 29 september 2017. Nu är det åter dags för en bokmässa med mestadels fysiska möten.

Många, inte minst mässans arrangörer, är nu spända på om Bokmässan kan komma upp i samma publiktillströmning som förr om åren. Rekordåret var år 2003 då 114 000 personer vandrade runt i de stora utställningshallarna. På den tiden deltog Harry Martinson-sällskapet i en gemensam stor Blekinge-monter som välkomnade med gratis kaffe och äpplen från fruktodlingar i Martinsons hemtrakter. (Se här en film från det året)

Sista bokmässan före pandemin summerades som en besvikelse, eftersom både publik och antalet utställare hade minskat. Besökarantalet låg 2019 nere på 86 000. Nu är frågan om trenden kan vända efter det genomgångna stålbadet, vilket ju har drabbat stora delar av kulturlivet.

Martinson-montern återfinns i vanlig ordning hall B på mässan. Om man går in den stora huvudentrén ligger De litterära sällskapens område nästan så långt bort man kan komma, på diagonalen från ingången.

Saljesällskapet, som i många år har valt att dela monter med Martinson-sällskapet kommer i år att utebli.

Här följer listan över programpunkter med Harry Martinson-anknytning på De litterära sällskapens scen.

Fredag 16.30: Hon talar på äkta blekingska – Harry och Gunnar, författaren och skulptören, är en ny version av det föredrag som Ingemar Lönnbom höll på senaste årshögtiden i Jämshög. ”Gunnar” är skulptören Gunnar Nilsson, Paris.

Lördag 16.00: Ett oväntat fynd – en låda med manuskript. En spännande och sann historia berättad av Irmeli Romo.

Söndag 13.30: Är Sverige och Finland värda att försvara med våra liv? Björn Larsson reflekterar över Harry Martinsons ”Verklighet till döds” och finska vinterkriget.

Huvudansvarig för Harry Martinson-montern är Carina Olsson.

1 comment for “Martinson-sällskapet på bokmässan 22 – 25 september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *