Ny ordförande och små förändringar i styrelsen

Tidningen Sydöstran uppmärksammar ordförandeskiftet i sällskapet.

Tidningen Sydöstran uppmärksammar ordförandeskiftet i sällskapet.

Semir Susic är Harry Martinson-sällskapets nya ordförande. Han valdes enhälligt vid årsmötet i Jämshög den 7 maj. Hans företrädare, Åke Widfeldt, har ett decennium varit en drivande ordförande och kommer att fortsätta sitt arbete för sällskapet från positionen som styrelsesuppleant.

Åke Widfeldt hade i god tid gett besked om att han önskade lämna posten som ordförande och valberedningen under ledning av Ulf Redmo började se sig om efter en ersättare. Man fann den i Stockholm. Med sina 28 år är Semir Susic möjligen den yngste ordföranden i ett litterärt sällskap i Sverige, men han har trots sin ungdom en diger och passande meritlista. Han har bakom sig litteraturstudier vid Stockholms universitet och skrev redan år 2007 en uppsats med titeln ”Harry Martinsons stilistiska upptäcktsfärder – En stilstudie av debutdiktsamlingen Spökskepp med särskild fördjupning i avdelningen Sjöfåglar”. Två år senare bjöds han in till sällskapets årsmöte i Klockrike, där hans föredrag imponerade på alla närvarande. Även den gången handlade det om Spökskepp som hade kommit ut 1929, alltså då för 80 år sedan.

År 2010 läste Semir Susic statsvetenskap och skrev en essä om hur Harry Martinsons diktargärning togs emot i Frankrike. Han värvades naturligtvis raskt till Harry Martinson-sällskapets styrelse och har varit aktiv där, samtidigt som han bland annat hunnit med att vara bokförläggare och arbetat i flera olika grenar av bokbranschen. Som styrelseledamot har han särskilt ägnat sig åt att verka för att unga läsare ska få upp ögonen för Harry Martinson och han är aktiv i sociala medier. Han har fil. kand. i litteraturvetenskap och franska och har utbildat sig till lärare i franska och svenska. Inte att undra på att han på senare år har intresserat sig för den gamla kollegan lärare Stafs betydelse för skolgossen Harry Olofsson (senare Martinson).

Semir Susic höll inte något långt linjetal efter att ha blivit vald, utan valde att ödmjukt tacka för förtroendet och hyllade Åke Widfeldt för hans stora insats för sällskapet.

Sällskapets styrelse finner du här (länk). Förutom ordförandeskiftet är det små förändringar. Irmeli Romo från Karlskrona går in som ordinarie styrelseledamot efter Åke Widfeldt som alltså tar hennes suppleantplats. Hon har en viktig roll i sällskapet eftersom hon har huvudansvar för aktiviteterna på Bokmässan i Göteborg.

Fotnot: I Sydöstrans text finns några felaktigheter. Årshögtiden då Semir Susic först presenterade sig för sällskapet genomfördes i Klockrike år 2009, Rune Liljenrud heter just så och inget annat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *