Marianne Westholm svarar för Månadens Martinson februari 2013

Marianne Westholm har varit gymnasielärare i språk, liksom hennes make Rolf, som är född i Martinsonbygd med djupa rötter i Jämshögstrakten. I släkten fanns ett torp från tidigt 1800-tal, som Marianne och Rolf ägde under 25 år. Deras torp kom att bli en viktig samlingsplats för Martinsonvänner under sommarkurserna i Jämshög. Torpet låg inte så långt från Bommatorpet i Kullan, där Betty, Harry Martinsons mor föddes. 1998 miste de till sin stora sorg torpet genom en brand.

Marianne och Rolf Westholm lärde känna Ingegerd Bodner 1983 och fick en inbjudan 1984 till det första symposiet för bildande av Harry Martinson-sällskapet på Jämshögs folkhögskola. Sedan dess har de deltagit i sommarkurser, arbetat i kommittéarbete för Harry Martinson i skolan. Marianne Westholm var styrelseledamot i Harry Martinson-sällskapet 2002- 2006 och hon engagerade sig särskilt under jubileumsåret 2004, då hon initierade en mängd aktiviteter i Nordvästskåne; bl.a. föreställningar på Helsingborgs stadsteater, kulturartiklar i Helsingborgs Dagblad och hon höll föredrag på ett stort antal bibliotek i Skåne.

Marianne Westholm framhåller att Harry Martinson är en genuin klassiker, som man aldrig tröttnar på. Det finns alltid något nytt att finna i hans verk och Marianne Westholm lever oavbrutet med hans texter. Länk till Månadens Martinson.

Rune Liljenrud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *