Bengt Bejmar 1935 – 2022


Bengt Bejmar i Harry Martinsons handelsbod, Jämshögs hembygdsmuseum. Foto: Ingemar Lönnbom.

Bengt Bejmar, föreståndare för Författarmuseet i Jämshög, har avlidit i en ålder av 87 år.

Den som har hört Bengt Bejmar berätta och läsa dikter förstår hur intensivt han identifierade sig med Harry Martinson. Det handlar inte bara om att de båda kom från Blekinge, här fanns en gemensam erfarenhet att komma ur enkla förhållanden och ändå genom studier nå nya insikter och berika sitt liv.

Hans ödmjuka tack till bildningen och till Harry Martinson var att tillsammans med hustrun Ing-Mari genom åren väcka tusentals besökares intresse för Martinsons och Saljes författarskap och livsöden. Trots att hälsan inte alltid stod honom bi, var han ständigt beredd att ta emot nya busslaster från när och fjärran till Författarmuseet i Jämshög. Han kommer att bli djupt saknad: nyss kom kondoleanser från Australien!

Bengt Bejmar var intresserad av Martinson redan när han arbetade på LM Ericsson i Karlskrona och mötte den blivande hustrun Ing-Mari i flottans personalbutik Proviantboden. Paret gifte sig år 1956. De flyttade så småningom till Olofström och han anställdes på Facit i Svängsta. 1995 gick den då 60-årige Bengt i pension och kunde därmed börja sin kulturgärning på allvar. Det första stora arbetet var att registrera allt som fanns i samlingarna på Författarmuseet eller som det väl egentligen bör heta, Jämshögs hembygdsmuseum. Det är inhyst i den gamla skolan i samhället.

(Länk) Här kan man läsa Bengt Bejmars egna ord om den stora samlingen föremål som Martinson skänkte till sin gamla hembygd (Bloggen Harry Martinson i tiden).

Bengt och Ing-Mari Bejmar längst till vänster på utflykt tillsammans med vänner i Harry Martinson-sällskapet. Foto: Ingemar Lönnbom.

Han kom med i styrelsen för Harry Martinson-sällskapet redan på den tid när Ingegerd Bodner var ordförande. Med tiden skaffade han sig en gedigen kunskap, genom egna studier och genom att intervjua Sven Edvin Salje innan denne gick bort. Han blev med tiden en allt säkrare guide, med förmågan att anpassa sig efter besökarnas intresse och med en lång rad dikter att hämta ur minnet. Förutom Martinson-sällskapet var han också aktiv i Saljesällskapet och Jämshögs hembygdsförenings styrelse.

Antalet guidningar och föreläsningar har under årens lopp varit minst ett par tusen och antalet personer som närvarat uppgår till omkring femtio tusen. Han har flera gånger prisats för sin gärning, han blev tillsammans med Ing-Mari hedersmedlem i sällskapet år 2015, tio år tidigare utsågs han till Årets Jämshögsprofil och 2007 förärades han Olofströms kommuns kulturpris.

Harry Martinson-sällskapet kommer för alltid att minnas Bengt Bejmar och hans storartade kulturgärning.

1 comment for “Bengt Bejmar 1935 – 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *