Huvudbry i sommartid – böcker i pris

Dubbelkryss redFör första gången ger vi nu er som läser Harry Martinson-sällskapets webbplats ett tidsfördriv av lättsamt slag, nämligen ett så kallat dubbelkryss. Krysset har ställts till förfogande av dess konstruktör Erling Hanstorp som vi tackar särskilt för denna vänliga gest!

För att lösa krysset, klicka på bilden och skriv ut den på ett papper som du efter väl förrättat värv skickar till Ingemar Lönnbom, Östra Strandgatan 7 A, 37138 Karlskrona. Om fyra veckor, den 4 september, sker dragningen. Förstapristagaren får Sonja Erfurts bok ”Harry Martinsons barndomsvärld” och andrapristagaren får boken ”Harry Martinson i Svenska Akademien”.

För den som till äventyrs inte är bekant med den här typen av kryss, citerar vi Wikipedia som gör en genomgång av olika typer av korsord och kryss.

Akrostikon

Ett akrostikon  består av antal vågräta ord och ett långt lodrätt ord som går genom alla de vågräta orden. Akrostikon betyder egentligen en dikt där begynnelsebokstäverna i varje rad bildar ett ord.

Novo, eller dubbelkryss som Dagens Nyheter kallar den version som infördes av Enar Åkered, är en komplicerad akrostikonvariant. Den består av ett akrostikon, där begynnelsebokstäverna i de vågräta orden exempelvis ska bilda namnet på upphovsmannen till ett citat. Det citatet fås om man flyttar över akrostikonets alla lösningsbokstäver till ett separat rutmönster, där varje ruta är numrerad för att motsvara en särskild ruta i akrostikonet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *