Martinson-sällskapet i Jonsered

Här publicerar vi några bilder från söndagens utflykt, 7 maj, med Harry Martinson-sällskapet till Jonsered. Förutom den välskötta trädgården hann man också med att se Villa Martinson, där forskare och författare med behov av studie- och skrivro tillfälligt kan bo.

I det levande kulturminnet Jonsereds fabriker finns en bild som enligt traditionen föreställer Harry Martinson och några av hans kamrater under tiden i Jonsered. Den satte myror i huvudet på sällskapets medlemmar eftersom många hade svårt att känna igen Martinsons drag i mannen som sitter längst till höger.
Trädgårdsmästaren Peter Svensson berättade och guidade sällskapet runt i den återskapade och nyskapade trädgården vid Jonsereds herrgård.
Olika kända profiler har fått designa delar av trädgården i Jonsered. Här är det Ulla Skoogs fantasi som har fått spelrum med bland annat en nyuppförd ruin.
Anders Franck, mångårig styrelsemedlem i sällskapet och dessutom tidigare programchef vid Göteborgs universitet. I den senare egenskapen har han bland annat anordnat Martinson-seminarier på Jonsereds herrgård.
Carina Olsson kunde äntligen njuta i vårsolen när ett intensivt arbete inför årets Majdagar var överståndet.
Utsikten från Jonsereds herrgård är svårslagen.
I Villa Martinson lade Jonsereds-experten Gunnar Samuelsson ut texten. Han kunde berätta livfullt och intressant om hur det var att leva i herrgårdsmiljön förr.
I Villa Martinson kan exempelvis författare eller doktorander få en månads lugn och ro för att kunna ägna sig helt och fullt åt sitt arbete. I gästbokens noteringar har många tacksamma inneboende skrivit lyriskt om de energigivande omgivningarna.
Gunnar Samuelsson avtackades med praktboken ”Till Harry från…”.
Harry Martinson-sällskapets ordförande, Irmeli Romo, avtackade med välförtjänt prisande den kärntrupp av fyra göteborgare som hade ställt samman och organiserat Majdagarnas program. Från vänster Dan Sjögren, Anders Franck, Anders Glader och Carina Olsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *