Patrik Svensson får årets Klockrikestipendium

Patrik Svensson 2019 på Bokmässan i Göteborg. Foto: Bengt Oberger/Wikipedia

Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne tillfaller år 2023 författaren Patrik Svensson.

Patrik Svensson tilldelas Klockrikestipendiet för sin vilja att se på naturen med barnets förundrade blick i Harry Martinsons anda. Hans drivkraft är nyfikenhet och en önskan att dyka djupt i de hemlighetsfullaste vattnen och fiska upp tankar och kunskaper om naturen.

Han menar att kunskapen om naturen inte endast behöver vara naturvetenskaplig och att den ska väcka empati och mana oss alla till ansvar. Med sin personliga och intresseväckande stil väcker Patrik Svensson läsarnas empati och vetgirighet. Han närmar sig existentiella frågor på samma sätt som Martinson genom att studera naturen. I Den lodande människan ställer han frågan ”Hur lär man känna havet?” En fråga som mycket väl passar in i Harry Martinsons diktvärld.

Klockrikestipendiet är på 20 000 kronor och delas ut lördagen den 6 maj i Göteborg.

Om Patrik Svensson:

Patrik Svensson är född 1972 och bor i Malmö. Han slog igenom som författare sommaren 2019 med sin debutbok Ålevangeliet. Den har rönt stort internationellt intresse och Patrik Svensson tilldelades Augustpriset i facklitteratur.

Den lodande människan kom ut sommaren 2022.

Om Klockrikestipendiet:

Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne instiftades 2009 i samband med sällskapets 25-årsjubileum. Det delas ut vartannat år i samband med årshögtiden som firas i början av maj varje år. 

1 comment for “Patrik Svensson får årets Klockrikestipendium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *