Camilla Odhnoff till minne

Camilla Odhnoff avslutade årsmötesförhandlingarna efter att ha lett dem år 2008.

Camilla Odhnoff avslutade årsmötesförhandlingarna efter att ha lett dem år 2008.

Camilla Odhnoff, docent i växtfysiologi, socialdemokratiskt statsråd 1967 – 1973 och landshövding i Blekinge 1974 – 1992, har avlidit i en ålder av 85 år. Hennes närmaste är barnen Petter, Silla, Jonas och Anna med familjer samt brodern Staffan med familj.

Tre kvinnor har betytt mycket för Harry Martinson-sällskapets framväxt och verksamhet. Den första är Sonja Erfurth (avliden 2007), litteraturvetare och författare till fyra klassiska böcker om Harry Martinson. Den andra, Ingegerd Bodner Granberg (avliden 2011), var ordförande under nio år och spred med stort engagemang sin rika kunskap om Martinson och hans texter.

Nu når oss budet att den tredje av dessa kvinnor avlidit: Camilla Odhnoff. Redan vid Sällskapets bildande 1984 var hon som landshövding i Blekinge mycket aktiv och stödde Olofströms kommun som tagit detta initiativ. Camilla var medlem i Sällskapets styrelse under många år och visade alltid ett stort engagemang för Harry Martinson och hans verk.

Hon var en sann kulturvän och berättade vid Sällskapets 25-årsjubileum om hur ”kulturen var det som gav oss kraft och livsmod” under ett i övrigt besvärligt 80-tal i Blekinge.

Vi som hade förmånen att samarbeta med Camilla i Sällskapet kände oss styrkta av hennes konstruktiva medverkan, rik på förslag och idéer hur vi skulle föra budskapet om Harry Martinson vidare. På senare tid var hon också mycket aktiv i valberedningen där hennes rika kontaktnät kom väl till pass.

Av tradition fungerade Camilla Odhnoff som ordförande vid våra årsmöten som hon ledde med fast hand och glimten i ögat. Varje årsmöte såg vi alla fram mot hennes välformulerade avslutningsord som blev något av en höjdpunkt.

Ännu en stor kvinna har lämnat oss. Vi i Harry Martinson-sällskapet saknar Camilla mycket, men i sorgen blandas också glädjen över att ha haft henne som inspiratör i våra led. Eller som vår Författare själv uttryckte den i diktsamlingen Vagnen:

 

Varje djup sorg har förlorad glädje till föremål.

Tappa inte bort denna riktning.

Låt inte sorgen glömma sitt ärende.

Sorgen är den djupaste ära som glädjen kan få.

 

Åke Widfeldt

Ordförande i Harry Martinson-sällskapet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *