Jaap Knevel in memoriam

Att tonsätta Harry Martinsons texter är en svår konst. Hans poetiska värld är lättast att nå via det talade och skrivna ordet. Att berika upplevesen av Martinsons lyrik genom att klä den i toner är därför en delikat uppgift. En som lyckades exceptionellt väl med att tonsätta Martinsons poesi och att även framföra den var Jaap Knevel som tillsammans med Trio RAO så ofta bjudit oss Martinsonälskare på högtidsstunder.

Jag lyssnar än en gång på CD:n Språket är hav, det är skepp där Jaap och trion bjuder oss in till en förunderlig Martinsonvärld. Så här beskriver vår förre ordförande Bertil Palmqvist hur han upplevde trion vid vårt årsmöte i Södertälje i maj 2003: ” … en fin och stämningsmättad konsert av Trio RAO, tre göteborgsmusiker som med säker känsla och med en lika sällsam som sällsynt balans mellan det lyriska och musikaliska förde de närvarande in i Martinsons värld, där språkets gränser utforskas.”

Det känns därför så overkligt när vi nu nås av budskapet att Jaap Knevel plötsligt avlidit. Det finns stunder då allt känns så tomt och meningslöst och det är detta vi upplever just nu. Jaap var mitt uppe i ett engagerat och av alla så uppskattat arbete som lärare på Ljungskile folkhögskola. Där hade han fortsatt att sprida kunskap om Harry Martinsons texter, bl a i samband med Aniarajubileet 2006 då han och hans elever framförde alla 103 sångerna i Martinsons versepos som en fredsaktion i Stillhetens kapell.

Och nu, i februari 2015, höll Jaap på med förberedelserna för att ännu en gång framträda på en av våra årshögtider, denna gång på Ljungskile folkhögskola den 8 – 10 maj. Vi träffades i slutet av förra året och lade upp programmet för årshögtiden och det var med stor entusiasm som Jaap kläckte idéer och tog på sig en rad uppgifter. Det är med sorg i hjärtat vi kommer att fira vår årshögtid i Ljungskile utan Jaaps medverkan men också med tacksamhet för att haft glädjen att få lära känna och samarbeta med en sann och hängiven konstnär som kunde utforska språkets gränser med musikens hjälp.
Frid över Jaap Knevels minne!

Åke Widfeldt
Ordförande
Harry Martinson-sällskapet

1 comment for “Jaap Knevel in memoriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *