Johan Svedjedal på DELS-scenen: ”Jag blev knockad”

BIBLIOTEKSMÄSSAN. När Johan Svedjedal på torsdagen intervjuades på De litterära sällskapen scen avslöjade han hur inspirationen till den nya biografin kom till honom. ”Jag blev knockad av Martinson”, berättade författaren till ”Min egen elds kurir” för Birgitta Wistrand som ställde frågor.

Birgitta Wistrand ställde både snälla och intrikata frågor till Johan Svedjedal när Harry Martinson-sällskapet anordnade en scenaktivitet kring den senares biografi. Foto: Ingemar Lönnbom.

Vi kan tacka väderleken år 2018 för Martinson-biografin, för den extremt torra sommaren fick Johan Svedjedal att fundera över vilken svensk författare som har skrivit om miljöfrågor. Så började han läsa Martinson efter ett uppehåll på flera decennier, då andra författare hade fått hans uppmärksamhet.

– Jag blev knockad av Martinson, och upptäckte att det inte finns någon biografi över honom, konstaterade Svedjedal.

Han fick också frågor om författaräktenskapet Harry och Moa Martinson, med anledning av den bok av Ebba Witt Brattström som har förebådats under de senaste åren.

Svedjedal berättade också om det som hände efter Nobelpriset till Martinson och Eyvind Johnson, där han spräckte en del myter som fortfarande florerar.

Till Bokmässebesökarnas båtnad utbröt lagom till mässan ett priskrig på biografin. De som besökte exempelvis Harry Martinson-montern fick mer för pengarna än om de hade gått in i en vanlig bokhandel.

Ingemar Lönnbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *