11 maj: Bussresa till Aniara

Jämshögs folkhögskola anordnar en bussresa från Blekinge till Malmöoperans Aniara. Läs information nedan.

EN DAGGDROPPE I UNIVERSUM Jorden är ödelagd av miljöförstöring och kärnvapenkrig, människorna har tvingats fly. På väg mot Mars kommer rymdskeppet Aniara ur kurs och mänskligheten döms att dö ut i rymden. Innan stordatorn Mima dör av sorg låter hon emigranterna åse hur jorden sprängs. Medverkar gör bland andra Alexandra Büchel, Daniel Hällström, Lars Arvidson och Rickard Söderberg. Harry Martinsons versepos Aniara, är en metaforisk betraktelse över mänsklighetens öde, operans undertitel är En revy om människan i tid och rum. Det är en höglitterär och nobelprisbelönad text som Erik Lindegren bearbetade till libretto, med Martinsons ord gjorde han »en buljongtärning av en oxe«. Miljöförstöringen har förvärrats sedan verket skrevs och Aniaras migranter i universum liknar de som idag vandrar över Europa och de som sitter på våra gator. Malmö Operas chefdramaturg Stefan Johansson tar, efter Kvartett, Lear och Parsifal, sig an regin för Aniara.

Tonsättaren Karl-Birger Blomdahl, vars 100-årsjubileum firades hösten 2016, är den främsta modernisten i svensk musikhistoria. Operans musik är en blandning av jazz, psalm- och cabaretsång, tolvton och den första med elektronisk musik. Uppsättningens musikaliskt ansvarige dirigent är framgångsrike Tobias Ringborg. Med Malmö Operakör & Malmö Operaorkester. I rollerna bland annat Rickard Söderberg, Alexandra Büchel, Frida Engström och Lars Arvidson.

OM RESAN Vi åker från Blekinge torsdag 11 maj och hämtar då upp resenärer i Karlshamn 14.00 vid tågstationen, Jämshögs Folkhögskola 14.30 och i Bromölla vid Bellas Place 15.00. Var på plats i god tid. Foajémiddag på operan 17.00: Gratinerad getost med gröna ärtor, gula morötter och sommarsallad av örter. Stekt laxfilé med vit sparris, brässerad schalottenlök, rädisor samt nypotatis. Ekologiskt bryggkaffe och liten dessert i pausen. Föreställningen börjar 19.00 och vi räknar med att åka ifrån Malmö senast 22.30.

ANMÄLAN OCH BETALNING Kostnaden för bussresa, foajémiddag på Malmö Opera samt biljett till föreställningen Aniara är 1200 kronor. Du anmäler dig till bussresan hos anders.olsson@jamshog.org eller ringer till Anders på 0709-509788. Vid anmälan, uppge namn, telefonnummer samt vilket av de tre påstigningsställena du väljer. Anmälan är bindande. Bekräfta sedan din plats genom att betala in 1200 kronor på plusgiro 21 34 77-3. OBS! Märk din inbetalning med ditt namn och “ANIARA”. Sista betalningsdag är 4 maj. Vid sen avbokning (72 timmar innan föreställning) återbetalas endast kostnad för foajémiddagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *