ARA vann fågel-dikttävlingen

Författargruppen ARA som tog hem priset för bästa fågeldikt.

Författargruppen ARA som tog hem priset för bästa fågeldikt.

Det blev ett trehövdat författarkollektiv som tog hem förstapriset i Harry Martinson-sällskapets tävling om bästa fågeldikt. Jenny Andréasson, Inger Remen och Agnetha Andréasson diktade om fåglar av många slag och använde den gemensamma och synnerligen passande pseudonymen ARA (intialer i efternamnen).

Tävlingen var en av sällskapets aktiviteter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och reglerna var enkla: skriv en fågeldikt, men det måste ske under tiden som mässan pågår och lämnas in till Harry Martinson-montern. 12 bidrag flöt in, flera av dem uppenbarligen frukten av flera dygns diktarmöda.

Samtliga bidrag finns publicerade här (länk).

Dikterna var av de mest skilda slag och visade på en stor uppfinningsrikedom hos de skrivande deltagarna – och inte minst hur vi människor har en mängd olika sätt att förhålla oss till fåglarna.

Juryn bestod av samtliga deltagare i Harry Martinson-sällskapets seminarium Fåglar i poesin, som var nummer tre i en serie sammankomster i Nebbeboda skola vilka går under namnet Nebbeboda akademi. I Harry Martinsons gamla skola finns goda möjligheter att föra inspirerade samtal kring diverse litterära ämnen, gärna med anknytning till författaren själv.

Flera av landets förnämsta kännare av såväl fåglar som fågellitteratur var på plats söndagen den 27 oktober och det var alltså denna grupp som fällde avgörandet.

Redan på måndagen kunde pristagarna hämta ut priset som bestod av Harry Martinsons samlade verk i Bonniers senaste hårdbandsupplaga. Detta skedde utan stort besvär eftersom det råkar vara så att ARA bor eller har sina rötter i Olofström. Priserna hämtades därför ut personligen i Holje Bok, Olofströms välförsedda antikariatsbokhandel.

Det vinnande bidraget har ingen titel, men den första raden lyder Kråkan kraxar kring knuten – en inledning som skvallrar om påverkar från diktare som Lennart Hellsing och kanske även Harry Martinsons vän Alf Henrikson.

På andra plats i tävlingen kom Ingvar Bergman, Sjötofta, med sin dikt Bofinken Knut.

På tredje plats kom Inger Dahlgren i Skene med dikten Små vingar.

Samtliga bidrag finns alltså publicerade här.

(till pressen: för fri publicering. Fotot i högre upplösning fås via ingemar@lonnbom.se eller info@holjebok.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *