Ebba Witt Brattström presenterade sin nya bok om Moa och Harry Martinson

Litteraturprofessor Ebba Witt Brattström följer nu upp sin doktorsavhandling om Moa Martinson från 1988 med boken ”Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd”. I lördags, den 9 mars, presenterade hon den under Blekinges kulturfestival ”Berättarkraft”.

Ebba Witt Brattström på scenen i Olofströms kulturhus.

Boken handlar om Moa och Harry Martinsons tid tillsammans. Den kom ut den 8 mars och detta var därmed den första gången författaren gjorde en egen presentation på scen (hon har tidigare framträtt i bland annat SVT:s Gokväll).

Ebba Witt Brattström berättade bland annat att hon under arbetet med doktorsavhandlingen (Moa Martinson: Skrift och drift i trettiotalet) hade fått rådet att skriva så lite som möjligt om Harry Martinson. Med den nya boken vill hon bland annat ge en ny bild av den unge mannen och av det äktenskap som samtidigt var en stor gemensam författarinsats i 1930-talets Sverige.

Publiken i Olofströms kulturhus fick bland annat veta att Harry Martinson med skäl kunde utnämnas till svensk mästare i kärleksbrev. Samtidigt tillbakavisade Ebba Witt Brattström att det skulle ha varit den unge maken som lärde Moa Martinson skriva. Hon hade trots publicerat sin första roman redan innan de båda möttes.

Hon beklagade också att Harry Martinson efter äktenskapet med Moa mer och mer har blivit betraktad som ett monument, ”och monument blir inte lästa”, som hon uttryckte det.

— Det jag vill göra är att vinna en ny publik, att få dem som bara läser Harry att också läsa Moa och de som bara läser Moa börjar läsa Harry, och att unga människor också börjar läsa de här klassikerna eftersom de framstår som så mänskliga i den här boken. Det är i alla fall mitt syfte, sade Ebba Witt Brattström bland annat.

Kön var lång till bordet där Ebba Witt Brattström signerade sin nya bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *