Aniara-pristagaren Claes Andersson på besök

Claes Andersson. Foto: Ingemar Lönnbom.

Claes Andersson. Foto: Ingemar Lönnbom.

BOKMÄSSAN FREDAG. Ett celebert besök i Harry Martinson-montern under fredagen var den finländske kulturgiganten Claes Andersson, som dessutom är årets Aniara-pristagare. Han kom helt apropå och hälsade på och berättade om sin glädje över att ha fått priset och att han också har kopplingar till Klockriketeatern i Helsingfors, där han är bosatt.

Claes Andersson är 79 år gammal och har levt ett innehållsrikt liv som poet, jazzmusiker och kulturpolitiker. Han har gett ut ett stort antal lyriksamlingar och har senast i somras hörts läsa sina egna dikter i Dagens dikt i P1(han skriver på svenska).

 

Lyssna här på en av hans dikter:

Aniarapriset är ett pris som instiftades 1974 av Svensk Biblioteksförening på förslag av Bengt Holmström. Det utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och utses av en nämnd som är vald för två kalenderår. Prissumman är på 50 000 kronor samt en skulptur av Linnèa Jörpeland.

”Claes Andersson tilldelas årets Aniarapris, för sin drygt halvsekellånga gärning som lyriker och prosaist. Alltsedan debuten 1962 med Ventil har han rasat som en våryr björn i språkskogen, i samhället och i politiken, men också odlat en sorts läslampans förtrolighet, ett kakelugnsvarmt och inbjudande tilltal av omisskännligt märke” går det att läsa i juryns motivering.

Prisceremonin kommer att hållas på Stockholms stadsbibliotek den 24 oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *