Moa och Harry på skiva

Redan under Bokmässan 2014 fick vi i sällskapet höra om planerna på en skiva med Moa Martinson som tema och inspirationskälla. Nu har det gått några månader sedan skivan ”Påtår hos Moa Martinson” kom ut. Det är alltså hög tid att uppmärksamma detta ovanliga projekt. En av visorna heter ”Moa och Harry” och ger en slags poetisk bild av det kända författaräktenskapet. Lyssna genom att klicka på pilen i bilden nedan.

Så här skriver upphovspersonerna själva: Den 31 maj 2014, på året femtio år efter att Moa Martinson gick ur tiden, åkte låtskrivarna Åsa Bällsten, Isabell Dahlberg, Maja Heurling och Mats Källblad till Moas torp Johannesdal. Med sig hade de ett knippe nyskrivna sånger baserade på Moas berättelser och personliga levnadsöde. Som samtal över några koppar kaffe ger sångerna Moa en röst i samtiden, och det är slående hur angelägen och aktuell hon fortfarande är.

Moas berättarglöd kom ur egna upplevelser. Förtvivlan, sorg, frustration och ilska från livet som statarbarn, arbetarhustru, fackligt aktiv, änka och ensam mor till fem barn, varav två gick genom isen. Hennes äkta medkänsla och fräcka frispråkighet lyser igenom som en oerhörd livskraft mot föråldrat patriarkalt förtryck. Moa försvarar de svagare, tvingar oss att se och ber oss att kämpa. Glöden som drev Moa pyr ännu.

Skivan släpptes 2014 på Moas födelsedag den 2 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *