De gillar Harry Martinson

Philip ThorsholenPetra NordinDixiWejdellIMG_8785

Philip Thorsholen, Petra Nordin och Dixi Wejdell går på Brinellgymnasiet i Nässjö och gillar litteratur. Här i Martinson-montern tillsammans med sällskapets ordförande Åke Widfeldt. Hör dem berätta själva genom att klicka på ljudfilen nedan!

Sällskapets ungdomssatsning fortsätter.

Fem litteratur- och Martinsonintresserade gymnasieelever har i år fått möjlighet att delta i den ungdomssatsning som sällskapet genomför. Tre av dem fick till och med möjlighet att samtala med Gunnar Andersson, som har gjort satsningen möjlig.

Gunnar Andersson beslöt i samråd med sin numera avlidna maka Ingegerd att donera en summa pengar till Harry Martinson-sällskapet. Tanken var inte minst att medlen skulle användas till att introducera diktaren för den unga generationen.

Tre elever på Brinellgymnasiet i Nässjö var redan väl insatta och fick genom sin lärare Klas Almroth reda på möjligheten att komma till Bokmässan i Göteborg och tillbringa en dag där, på Harry Martinson-sällskapets bekostnad.

Här kan du läsa det brev som fällde avgörandet, att de tre fick chansen att komma till Bokmässan!

Hej!
Vi är tre elever som alltid fascinerats av det skrivna ordet, förundrats och hänförts över hur ord som säger så lite kan dölja så mycket. Hur texter kan få läsaren extatisk av glädje och fysiskt utmattad av tankar, som om känslorna voro en dyngsur disktrasa och skriften pressar ur all väta, varenda liten droppe. Det är magiskt. Vi blir alldeles tagna av det faktum att människor har skapat och lärt sig tyda de krumelurer som ofta benämns som bokstäver. Olika kombinationer av tecken som resulterar i att vi kan föreställa oss ting, förstå och kommunicera. Hur galet är egentligen inte det?

Likt Harry Martinson är vi med andra ord läshuvuden som finner en tillflyktsort i det litterära. Vi kan inte föreställa oss en värld utan ett parallellt sagoland, eller en text som behandlar den komplexitet vi kallar verklighet.

Med bokstäver skapas ord, med ord skapas meningar och med meningar skapas texter. Texter nyttjas till olika motiv, bland annat att påverka och trollbinda läsaren. Harry Martinson har lyckats med detta under flera år med många av sina alster. Vi har nyligen upptäckt Martinsons briljans och inser att hans verk tilltalar oss tre, då vi personlighetsmässigt kan benämnas som: Diktälskaren, Klassikerfantasten och Prosaentusiasten. Självfallet uppskattar vi alla, likväl samtliga uttrycksformer.

Vi fängslas över hur Martinsons liv som fosterbarn, sjöman, nomad och luffare präglade hans arbeten, hur han inspirerades av det han mötte och placerade det på papper. Han är så närvarande i varje stavelse och tillför en stämning i sina verk som speglas inuti läsaren, man följer inte bara orden med ögonen, utan känner dem. Harry hade en förmåga att förklara världen genom de små detaljerna. Han var oerhört skicklig med ord, som om han hade ett eget lexikon fyllt med ickeord, vilka han själv skapat och satt samman. Yttranden som triggar ”disktraseeffekten” vi nämnde innan.

Vi är engagerade och entusiastiska elever som uppskattar nästintill all typ av litteratur, att placera oss på bokmässan kan liknas vid att sätta ett sötsuget barn i en godisaffär. Att få smaka lite extra på karamellen Harry Martinson, har ingen av oss något emot och vi hade gått helhjärtat in i upplevelsen som mässan ger. Vi skulle verkligen värdesätta om ni lät oss tre bokmalar få fara till böckernas land.

Majoriteten av oss har även drömt om, under flera års tid, att i framtiden kunna uppnå liknande framgångar som Martinson åstadkommit. Vi slår vad om att umgås och befinna sig i en miljö med människor som har en likartad vision skulle vara till stor hjälp och en riktig knuff i rätt riktning för oss.

Med vänliga hälsningar
Dixi Wejdell, Petra Nordin och Philip Thorsholen.

Anna Maria Zizanis och Julia Karlsson från Kungsbacka var Harry Martinson-sällskapets gäster på Bokmässan.

Anna Maria Zizanis och Julia Karlsson från Kungsbacka var Harry Martinson-sällskapets gäster på Bokmässan.

Redan på fredagen hade Martinson-montern besök av två ungdomar, nämligen Julia Karlsson och Anna-Maria Zizanis, båda från Kungsbacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *