Fråga om citat!

Har ni sett en koltramp komma ur en orkan – med bräckta bommar, sönderslitna relingar, bucklig, stånkande, förfelad – och med en skeppare som är alldeles hes? Fnysande lägger den till vid den soliga kajen, utmattad slickande sina sår, medan ångan tynar i pannorna.  Av Harry Martinson Ur Spökskepp, 1929

Har ni sett en koltramp komma ur en orkan –
med bräckta bommar, sönderslitna relingar,
bucklig, stånkande, förfelad –
och med en skeppare som är alldeles hes?
Fnysande lägger den till vid den soliga kajen,
utmattad slickande sina sår,
medan ångan tynar i pannorna.Av Harry Martinson
Ur Spökskepp, 1929

Efter ett år med nytt utseende på Harry Martinson-sällskapets webbplats noterar vi att dialogen med Martinson-vänner ökar här på harrymartinson.se. Vi får fler och fler förfrågningar om citat, om de är Martinson och i så fall varifrån de är hämtade till exempel. Nu öppnar vi en särskild sida där det är meningen att ni som läsare av sidan ska kunna hjälpa varandra att öka kunskapen om Harry Martinson och framför allt hans verk.

Fråga från Anna-Mona Wanngård

Hej!
Jag undrar om jag kan få hjälp med att hitta en dikt av Harry Martinson, jag hörde några strofer ur den i dag. Den handlar om att ge sig ut på en lång resa, även en inre resa – kanske att våga lämna och hitta nya vägar.
Fråga från Anne-Marie Körling:
Jag är i färd med att publicera en bok där jag
tagit med strofen ”Så blir det ofta tusen mil till närmsta sanning” av Harry Martinsson. Blev plötsligt osäker på var jag hämtat strofen och undrar om ni kan hjälpa mig?

Svar:
Citatet lyder egentligen så här: ”Så blir det ofta tusen mil till närmaste sanning.” Det är sista raden i avsnitt 1 i ”Blad” som du finner i Dikter om ljus och mörker (1971).
Vänliga hälsningar
Åke Widfeldt

 

Fråga från Ulf Friberg:

Hej jag undrar var följande vackra rader är hämtade ur:

”Häpenhet hette det mänskligas födelse och början
att häpna är att andas ett syre utöver luftens.”

Jag trodde ett tag att det var ur Vägen till klockrike, men jag hittar inte raderna där. Misstänker att raderna är ur en dikt, men vilken?

Svar från Åke Widfeldt:

Citatet är inte ur Vägen till Klockrike men det används av Kristin Olsoni i efterordet till denna bok (Bonniers och HM-sällskapets utgåva 1998) på. sid. 336. Det är hämtat ur HM-samlingarna, Uppsala Universitetsbibliotek.
Du var alltså på rätt spår men letade i fel utgåva.

38 comments for “Fråga om citat!

 1. ch.lundberg@gmail.com
  12 januari, 2014 at 13:45

  var hittar jag citatet. ”män som skött sin syssla stilla”

  • admin
   13 januari, 2014 at 21:16

   Frågan är nu publicerad och vi hoppas på svar!

 2. Sune Norlin
  16 april, 2015 at 15:05

  Fråga: Finns det något citat av den ungefärliga lydelse ”mänsklighet skall mätas med mänskliga mått”?
  Var finns detta i s f att läsa?
  Undrar S.N.

 3. admin
  16 april, 2015 at 16:28

  Frågan är publicerad och vi hoppas nu på svar!

 4. 19 augusti, 2015 at 18:34

  Fråga om en dikt

  Jag vore tacksam för information avseende en Martinsson-dikt (tror jag det var) vi diskuterade i realskolan omkring år 1958 – om den gällde arvssynden. Jag har inte något direkt citat, men temat var … föräldrarna äta sura druvor och barnens läppar bliva skrynkliga/motsvarande därav …

  Med vänlig hälsning
  Lena Wallensteen
  Uppsala

 5. Britta Geschwind
  8 oktober, 2015 at 18:44

  Hej!
  Jag skriver min doktorsavhandling om Historiska museet och skulle behöva veta var jag hittar en dikt Martinson skrev om ”historiens portar”, som hyllning till Bror Marklund?
  Skulle bli jätteglad för snabb återkoppling på frågan…
  Bästa hälsningar,
  Britta

 6. selim
  28 oktober, 2015 at 21:59

  Hej!
  jag undrar om ni kan ge förslag till bra citat att använda på min presentation om Harry Martinsson?

 7. Alf Ask
  5 november, 2015 at 11:52

  Undrar om Harry Matinsson har skrivit följande citat som lyder ungefär så här :

  Blekingen är en lågvuxen svartmuskig person som sågo ut att vara nyss uppstigen ur havet och han skjuto både på sjöfågel och myndighetspersoner.

  Med vänliga hälsningar A Ask

  • admin
   20 november, 2015 at 14:21

   Nej. Citatet kommer från Bengt Berg, kontroversiell filmare och viltvårdare.

 8. Sophia
  2 april, 2016 at 00:11

  Hej!
  Jag letar efter en dikt från Martinson, som jag vill citera i min uppsats. Jag har bara läst den på ungerska och det är en översättning som försvårar att hitta den, men den handlar om oupptäckta öar och nya världar. Sådana ord kan också hjälpa som Antillerna, Atlantis, Virginia, Afrika och Nilen. Jag hoppas att ni kan hjälpa.

  Hälsningar,
  Sophia

  • Kristin Osoni
   18 mars, 2017 at 18:23

   antar att du redan fått svar eftersom ditt brev är nästan ett år gammalt, men skriver nu ändå ner dikten som du säkert tänker på (finns i samlingen PASSAD)

   Av ibererna kallades passadhavet Damernas hav
   el Golfo de las Damas.
   Dit ut förde de damerna till dans.
   På detta sätt seglade de till Nya världen.

   Deras skepp hade ståtliga namn.
   Namn av en tid som var havsrusig.
   Nuestra Senora de la Encarnacion Desengana.
   Nuestra Madre de cabo Donga.

   Och de bugade för sina skepp som för damer
   på världshavens golv,
   på el Golfo de las Damas.
   Och de förde dem ut till dans på Antilliska gången.
   passadens väg.

 9. Johan Edman
  22 november, 2016 at 13:52

  Hej! Jag fann en citat i ett tidningsklipp från 1953, där det anges att detta är hämtat från en av Martinsons ”senaste” dikter:
  ”När världen slutade tala om synd
  började den i stället beteckna
  allt ont som sjukdom
  med något måste man fylla
  den gapande luckan.”
  Jag har letat i Cikada (1953) utan att finna den – någon som vet?

 10. Ingrid Trygg Jansson
  10 januari, 2017 at 11:53

  söker efter ett citat”detnästan ouppkomliga”

 11. Ebba
  13 januari, 2017 at 16:52

  Hej,
  Jag tänker ofta på ett citat om att låta dikten finna dig och jag tror att det är ett Harry Martinson-citat. Är det korrekt? Om det är det var hittar jag originaltexten?

 12. Kristin Osoni
  17 mars, 2017 at 19:51

  sitter på Azorerna och skriver en text om Sandemar, hans författare och hans sceniska uttolkare Martin Kurtén.
  Skulle behöva dikten som börjar: Tyst gåtan speglas…,
  men har inte poesiböckerna med här.
  tacksam för hjälp!
  Kristin

  • admin
   26 maj, 2017 at 21:11

   Tyst gåtan speglas. Den spinner afton
   i stillnad säv.
   Här finns en skirhet som ingen märker
   i gräsets väv.
   Tyst boskap stirrar med gröna ögon.
   Den vandrar kvällslugn till vattnet ned.
   Och insjön håller till alla munnar
   sin jättesked.
   ”Kväll i inlandet” ur Passad (1945)

 13. Stefan Sandberg
  16 maj, 2017 at 17:59

  Hej
  Var hittar man:
  ”Sommaren är vinterns andliga bränsle”

 14. 26 maj, 2017 at 13:55

  Var hittar jag dikten som innehåller: den sommar som härskar i eviga hagar?

  • admin
   26 maj, 2017 at 21:08

   Dikten heter Midsommardrömmen och kommer från samlingen Gräsen i Thule.

 15. Kerstin Johansson
  8 juni, 2017 at 14:31

  Hej,
  Jag undrar ur virket verk följande citat är hämtat:
  ”Jag har plockat blommorna där jag funnit dem och snäckor och stenar och träbitar där jag funnit snäckor och stenar och träbitar som jag tyckt om. Och när jag funnit vackra vita ben i öknen har jag plockat upp dem också och tagit hem dem. Jag har använt dessa ting till för att uttrycka vad som för mig är rymden och undret i världen som jag lever i.”
  Mvh Kerstin

 16. Kristina Holmsten
  20 juni, 2017 at 17:46

  Hej!
  Var hittar jag citatet:
  ”Livet är som en vargskinnspäls – det måste vädras ofta.
  Eller något liknande. Har fått för mej att det finns i Nässlorna blomma men är långt ifrån säker.

 17. Thomas Lundkvist
  30 oktober, 2017 at 12:39

  Jag undrar över HM ord: Sommaren är vårt andliga vinterfoder

  I vilken diktsamling förekommer dessa ord?

 18. Mikael Wigforss
  22 november, 2017 at 21:40

  Hej!
  Harry Martinson har i Bonniers Litterära Magasin skrivit en essä med titeln ”Om sjöar”,i vilken han omnämner utdöendet av den i Immeln tidigare växande sjönöten (Trapa natans). Jag vill veta i vilken årgång och häfte detta är publicerat. Vidare undrar jag om det finns någon f u l l s t ä n d i g Martinsonbibliografi, där allt, även tidnings- och tidskriftartiklar, är med. Allmän information om de mera kända böckerna kan jag hitta i vilken litteraturhistoriska lärobok som helst, utan jag söker en bibliografi av samma kaliber som Rune Zetterlunds (1913) Strindbergsbibliografi.

  Vänliga hälsningar
  Mikael

  • admin
   27 november, 2017 at 21:22

   HARRY MARTINSONS BIBLIOGRAFI 1 av Carl-Otto von Sydow utkom 2005 som nr 40:1 Uppsala universitets Actaserie och den utgjorde Harry Martinson-sällskapets årsbok 2005.
   HARRY MARTINSONS BIBLIOGRAFI 2 utkom till Bokmässan i Göteborg 26-29 september 2013 och presenterades där, ACTA UNIVERSITATIS UPSALIENSIS 2013(ISBN 978-91-554-8397-5, ISSN 0346-7465 /AUU). Denna förkortade bibliografidel innehåller intervjuer och referat, ordnade och kommenterade av Xtina Wootz och Peter Ejdewall. Avsikten är att mera material framdeles skall nätpubliceras.

   • Mikael Wigforss
    27 november, 2017 at 22:20

    Hej!

    Jag tackar för information. Mikael

 19. Ingrid
  16 december, 2017 at 12:49

  Hej!
  Min far var en stor naturnära människa som hämtade mycket kraft i sitt älskade torp vid sjön Immeln. Finns det några tips på citat som kan förstärka mina minnen med honom?

  Vänligen
  Ingrid

 20. Britt-Marie Halldén
  11 juni, 2018 at 16:13

  Undrar just över citatet ”Från tuva till världsrymd är steget inte långt”

 21. Lars Jerrhag
  24 augusti, 2018 at 07:37

  Hej!

  Jag gjorde en tonsättning till en dikt ” Till en Havannaflicka på ett cigarrlådelock” av ”Hjalmar Harris” som enligt uppgift har varit en pseudonym som Harry Martinsson använde i unga år. Jag vill gärna få detta bekräftat. Enligt uppgift var dikten med i tidningen Arbetarens Julnummer 1926.
  Med hälsning Lars

  • admin
   26 augusti, 2018 at 16:32

   Citat ur bloggen Harry Martinson i tiden, referat ur Sonja Erfurts Martinson-biografi: ”Sonja Erfurth finner att signaturdikten ”Ur en ung flickas dagbok” har Dan Andersson-rytmer. Denna dikt publicerades i Brand 7 augusti 1926 med signaturen Hjalmar Harris. Martinson skrev sina första dikter med signaturerna Martin, Harry Bleking och Hjalmar Harris. ”Sanningssökaren” var den första dikt som Harry Martinson publicerade under eget namn och detta skedde i Arbetet 27 augusti 1927. ”

   • Lars Jerrhag
    17 september, 2018 at 16:32

    Tack för upplysningen, då hade jag rätt uppgifter att presentera när jag framför denna visa.

    Vänligen Lars Jerrhag

 22. yao
  7 november, 2018 at 20:15

  jag letar efter ett citat från nässlornas blomma som är något i stil med ”om jag fick mer kärlek hade jag inte varit så här…” kommer inte ihåg exakt

 23. Richard Murray
  3 oktober, 2021 at 19:26

  Hej, Jag söker i minnet efter en dikt av Harry Martinson som utgår från efterverkningarna av det stora sjöslaget i Nordsjön under andra världskriget. En död sjöman flyter kring en boj. Det är en dikt om död men också en pacifistisk dikt efter vad jag kommer ihåg.

 24. Göran Westergren
  30 december, 2022 at 09:57

  Jag undrar var jag hittar textraderna om att man skall undvika stiltjen och stormen etc och satsa på passadvinden eller oceanvinden?
  Det handlar ju om hur man skall leva.

 25. Magnus Widell
  19 mars, 2023 at 17:57

  I vilken dikt förekommer textraden: ”…ilsket tutande bil i fjärran …”

 26. Frits Solvang
  29 mars, 2023 at 17:51

  Människolikens drivtimmer til ett nytt forsøk

 27. Nancy
  14 april, 2023 at 11:14

  Hej!

  Har Harry Martinson skrivit en dikt som heter ”Hornklang” (eller liknande) och vilken samling ingår den i så fall i?

 28. Ulla Bengtsson
  29 maj, 2023 at 18:03

  Hej, jag söker en dikt av Harry Martinsson. Tror att den heter ”Höstig” och handlar om Sommarens sista ros

 29. rikard rehnbergh
  17 juni, 2023 at 12:54

  Hej,

  tyckte mig höra en dagens dikt i P1 där HM skaldade om Guldlock!

  Kan inte hitta dikten i hans Samlade dikter.

  Har jag, hypnagogt, drömt det hela?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *