Ostindiefararens bibliotek kompletterat

Ostindiefararen Götheborg bjuder på hisnande upplevelser för besättningen. Den kan hämta lugn och inspiration i skeppsbiblioteket. Foto: Roseleave/Pixabay

Göran Bäckstrand berättar här om hur Harry Martinsons verk kommer att följa med till östra Asien när ostindiefararen Götheborg åter ger sig ut på världshaven.

2005 gick Harry Martinson ombord igen för en resan på de sju haven. Då lämnade den i 1700-talsoriginal nybyggda Ostindiefararen Götheborg hemlandet och satte kurs mot Kina. Tillsammans med Gunnar Edander lämnade jag ett antal av Martinsons verk som gåva från vårt sällskap till fartygets skeppsbibliotek. Häromdagen angjorde Götheborg på nytt Skeppsbron i Stockholm och jag fick möjlighet att komplettera skeppets bibliotek. Resan kommer att ta två år. Det finns tid för besättningen att inspireras av en tidigare kollega som blev författare och så småningom också Nobelpristagare.Tillsammans med Elisabet gick jag ombord och blev mottagen av kapten Torben Hildemar. Vi kunde lämna både vår Harrys tidiga böcker om livet på sjön och sällskapets senaste medlemsbok: Björn Larssons luffande i Martinsons hela författarskap – men särskilt hans väg till Klockrike. Tyvärr hade jag ingen av Maiping Chens översättningar till kinesiska till hands men ett exemplar av Chiaki Kodamas version av Aniara på japanska kan, när skeppet angör olika hamnar, illustrera att detta verk finns att läsa på de största världsspråken. 


Göran Bäckstrand

1 comment for “Ostindiefararens bibliotek kompletterat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *