Månadens Martinson februari 2021 – Orden prövas #2

I Månadens Martinson för februari fortsätter vi att titta närmare på texter hämtade ur Litteraturbankens digitala utställning om Harry Martinsons tidiga år: ”Orden prövas – Harry Martinson 1927–1939”. I januari var det Harry Martinsons bidrag i Bonniers Litterära Magasin under åren 1932–1939 som lyftes fram, och i februari riktar vi blickarna mot den del av utställningen som presenterar texter ur Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter åren 1931–1938. Harry Martinsons nästan ofattbart produktiva 1930-tal gjorde inte bara avtryck i mindre publikationer som Eldaren, Sjömannen och Tidevarvet, utan även i de stora dagstidningarna. 

1 maj 1932 kunde man läsa ”Göingeträskon” i DN, en text av Harry Martinson som beskrevs som ”Ett originellt bidrag till den sparsamma världslitteraturen om trätofflor”. 

I DNs julnummer 17 december 1933 lät man åtta svenska författare sammanträffa med någon av personerna ur sina böcker. Harry Martinson återser sitt eldarjag i texten ”Intervju med självet” och möter sitt yngre jag där han sitter tillsammans med två andra och spelar kort:

Det knackar på skansdörren. Uppfattas ej. Det bankar.

– Stig in! ropa alla tre inifrån, plötsligt väckta.

En ung man i regnkappa och portfölj stiger in. Slår regnet av hatten. De tre mönstra honom.

– Träffas eldare Martinson här?

(Kortblandaren leende): – Ja, det är jag!

– Jo, mitt namn är Du. Herr Du.

Martinson: – Så tetigt namn, då! Herr Du! Det är nästan som det vore jag, haha. Är det skattlapp eller barnuppfostring det gäller?

– Nej, men en intervju.

Två fantastiskt illustrerade bidrag om havet återfinns i DN 7 maj och 6 augusti 1933, och i Svenska Dagbladet 13 mars 1938 skriver Martinson om språkets plastik. 

Länken här nedanför leder till Harry Martinsons bidrag i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. När man klickar där så hamnar man på första sidan i samlingen, sedan är det bara att klicka sig framåt med piltangenterna för att läsa. Väl på plats kan man också klicka på ”Innehållsförteckning” om man vill botanisera fritt i stället för att läsa bidragen i kronologisk ordning. Sedan är det bara att ge sig ut i Martinsonland och läsa.

Ett tips: för att få texten i läsbar storlek behöver man göra den större med hjälp av ”Större”-knappen på sidans nedre vänstra del. 

Klicka här för att komma till den del av utställningen som samlar Harry Martinsons texter ur Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet 1931–1938.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *