Ögonblicksnotiser av Göran Bäckstrand

INGVAR HOLM
Ingvar Holm, sällskapets stormästare, vår förste ordförande, har gått ur tiden. Många kommer att vittna om hans bredd inom konst och litteratur. Sällskapet skulle vara ett forum för att befästa Harry Martinsons centrala roll i vårt kulturliv. Ett viktigt redskap i detta arbete blev instiftandet av det stora Harry Martinson-priset. Ingvar Holm hade en avgörande inverkan för att ge liv åt detta pris. Han hittade villiga donatorer för en tid. När dessa bidrag upphörde hade Ingvar en dröm om att få Erling Persson och HM att engagera sig med regelbundna bidrag. HM och Harry Martinson skulle finnas överallt i Sverige – och i dag i hela världen!

 
NOBELPRISET
Harry Martinsons verkligt stora pris var givetvis det Nobelpris han fick 
tillsammans med Eyvind Johnson 1974. Priset blev för dem båda inte en odelad glädje eftersom ”ankdammens kacklande kör … satte igång med maximal röststyrka bara för att de med all rätta hade tilldelats priset av sina kolleger i svenska akademien.… Därför förstördes två av världslitteraturens största gestalter av de kritiker vars egna kvalifikationer inte skulle ha räckt till, enligt min högst centraleuropeiska bedömning, att knyta deras skosnören”. Dessa skarpa ord hittar jag i Georg Kleins bok ”Resistens. tankar om motstånd”, som har ett viktigt avsnitt om innehållet i kritiker-kören. ”Den svåra mobbningen av Eyvind Johnson och Harry Martinson efter det välförtjänta nobelpriset var ett tragiskt och nedslående slut på två beundransvärda författarbanor och deras moraliskt konsekventa liv” är Kleins slutord.

 
HARRY MARTINSON I VÄRLDEN
Cristina Lombardi översatte och publicerade 2005 Aniara på italienska. När jag nyligen berättade för henne om att Aniara idag också finns på spanska och att påven 2016 fick denna nya version, blev hon omgående inspirerad att förmedla även sin översättning till påvestolen! Hon avslutade sitt mejl med orden ”må vår Harrys Aniara bli översatt till alla möjliga språk i framtiden”.

Göran Bäckstrand 2017-03-05Bildresultat för SPANSKA ANIARA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *