Till Bengt Bejmars minne

Harry Martinson-sällskapet och många, många vänner sörjer Bengt Bejmar som lämnat oss. Han var en personlighet med ett ovanligt djupt engagemang för Harry Martinsons författarskap och hade en lång verksamhet i sällskapet med anslutning till Martinsonsamlingarna i hembygdsmuseet i Jämshög.
     Hans roll och ansvar gör att vi idag ser honom som oersättlig. Han var en av de nu få som hade direkta upplevelser av människan Martinson, och författaren fortsatte att leva med Bengt genom dennes ansvar för de minnen och det arkiv som han med en nästan ofattbar precision och kunskap vårdade i samlingarna i Jämshög.
     Med sin Ing-Mari tog han emot otaliga besök, såväl enskilda som busslast på busslast av engagerade läsecirklar och turister. Han fick med alla, unga och gamla, med en intensiv kontakt som kommer att följa med oss som stora upplevelser. Vi glömmer inte denna närhet från ett gemensamt besök på museet sommaren 2018, där Bengt inte bara visade sina stora kunskaper utan även sin lyhördhet för oss som läsare och våra personliga upplevelser av Martinsons författarskap. Besöket blev därför lika mycket som en guidning också ett ömsesidigt och engagerat samtal mellan fyra Martinsonvänner.
     Idag hyllar och tackar vi Bengt Bejmar för en särskilt stor insats för litteraturen och för den breda folkbildningen, som är en nödvändig del i det goda samhället.

Adam Bergström, Lund
Göran Bäckstrand, Lidingö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *