Ulf Danielsson tackade för priset med en resa till vetandets gränser

IMG_1866JÄMSHÖG. Det var en glad Ulf Danielsson som idag, lördag, tog emot Harry Martinson-priset ur kommunalrådet Sara Rudolfssons hand. Olofströms kommun kan med stolthet notera att det forna sockenbarnet Harry Martinson inspirerar inte bara konstnärer utan också nutida vetenskapsmän. Ulf Danielsson är ett gott exempel, i sin egenskap av professor i teoretisk fysik försummar han sällan möjligheten att använda goda formuleringar från lyrikens värld i sin strävan att förstå och hjälpa andra förstå komplicerade ting.

Ulf Danielsson tackade för priset genom en föreläsning som sannolikt ingen närvarande kommer att glömma. Den utformade sig som en dialog mellan vetenskapsmannen Danielsson och diktaren Martinson, där förbluffande många citat ur olika Martinsonverk (främst den postuma Doriderna och mästerverket Aniara) visade sig kunna illustrera och fördjupa naturvetenskapen.

I likhet med Harry Martinson gav sig Ulf Danielsson i kast med tillvarons ytterligheter, så det blev en hisnande resa från universums tillblivelse till dess allra minsta beståndsdelar. Att göra en sådan resa ut i gränslandet för mänskligt vetande och samtidigt fängsla en lekmannapublik är en bragd.
Även om det inte kan mäta sig med att närvara så kanske den här videon (som från början var en direktsändning) kan ge en bild av hur det gick till i Jämshög idag!

IMG_1878

Harry Martinson-sällskapets Åke Widfeldt överlämnar ett exemplar av Harry Martinsons Nobeldiplom till en överväldigad Ulf Danielsson. I bakgrunden kommunalrådet Sara Rudolfsson som tidigare delat ut Harry Martinson-priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *