Pristagaren Johannes Anyuru berättade om Aniara

Johannes Anyuru gratuleras av Göran Bäckstrand.

ANIARAPRISET, svensk biblioteksförenings pris på 50.000 kronor delades i år ut till Johannes Anyuru.

Prisceremonin ägde rum på Stockholms Stadsbibliotek den 16 november inför en entusiastisk publik. Det är bibliotekariernas litterära pris och det kändes särskilt hedrande för Johannes Anyuru som under uppväxten känt sig hemma bland bokhyllorna på biblioteket, att bara kunna gå och leta fritt bland volymerna gav lycka. Att nu få ta emot priset i det vackra Stadsbiblioteket var förstås en extra bonus, dessutom omgiven av Rap och HipHop inramning.

Johannes Anyuru, berättade om sin relation till Aniara som han fann på just biblioteket som 16-åring. Det var en djup upplevelse som har följt honom genom åren och som man också finner paralleller till i hans senaste bok : ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”.

Han berättade om Miman och  Mimarobens roll, om det svåra för människan att vara människa, om kärnvapenhoten då och nu , om att vi förstör vår jord, Doris dalar.

Anyuru debuterade 2003 med ” Det är bara gudarna som är nya”, två år senare kom diktsamlingen ”Omega”. 2009 ”Städerna inuti Hall” och pjäsen ”Förvaret”. 2010” Skulle jag dö under andra himlar”.

2011 är han besättningsman på ”Ship to Gaza” och ger också ut ”en civilisation utan båtar”.

2012 kommer ”En storm kom från paradiset” och nu i år kom romanen ” De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.” Där el Mima är med som en parallell, en blinkning till Aniara.

Efter det starka framträdandet lämnade Göran Bäckstrand två volymer till honom att fördjupa sig i, en antikvarisk upplaga av Passad och Staffan Söderbloms bok om Harry Martinsons litterära väg en väg som var mycket framåtsyftande och uppfordrande.

Lena Havland Erlandson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *