Nicole Sabouné, Miman och Aniara

I en mycket uppskattande osignerad recension i Sydsvenskan beskrivs en konsert den gångna helgen med Nicole Sabouné så här: ”Sabounés senaste album ”Miman”, idel belönad med toppbetyg, är inspirerat av Harry Martinson och ”Aniara”, hans sångepos som aldrig tappar i aktualitet. Det är en lysande tolkning av den dystra färden, full av ödesmättade spår som med sina välutvecklade melodier ändå lyckas ha något ljuvt över sig.”

Den sölvesborgsfödda sångerskan har under det senaste dryga halvåret haft stora framgångar med sin Martinson-inspirerade musik. Hon är en del i den våg av Aniara-intresse som vi nu upplever.

I en intervju i april i år berättade hon:

– Jag älskar Aniara. Första gången jag läste den var till ett skolarbete i högstadiet. Jag har alltid varit en stor fantasy- och sci fi-nörd och fastnade väldigt mycket för den då. Det var en bra ålder att läsa Aniara, för det som fastnar då tenderar att följa med senare.

Wikipedia skriver om den 25-åriga sångerskan:

Sabouné är uppväxt i Sölvesborg och Lund och gick 2010 ut Lunds Dans- och Musikalgymnasium. Hon deltog 2012 i TV4:s The Voice Sverige, där hon hade Ola Salo som coach. Hon tog sig till semifinal innan hon slutligen åkte ut ur tävlingen. Sabouné började skriva musik tillsammans med bland andra Salo och Niklas Stenemo och hon har hämtat influenser från bland annat 1970/-80-talens punk– och rockscen och grupper somvJoy Division.[2][3][4] De egna singlarna Conquer or Suffer och I Surrender tillhörde de mest spelade på Sveriges Radio P3 2013 och 15 januari 2014 släpptes hennes debutalbum Must Exist på skivbolaget Roxy Recordings. Albumet fick mycket positivt mottagande av kritikerkåren och utnämndes bland annat till ”årets bästa album”. Den följdes av en Sverigeturné.[3][4]

24 juli 2015 framträdde Sabouné i Malmö med den speciella helkvinnliga storbandskonserten Big City Divas tillsammans med Kristin Amparo, Pauline, Jasmine Kara och Min stora sorg. 2015 gick hon över till skivbolaget Woah Dad!, som släpptes albumet Miman i början av november 2015. Titeln är hämtad från Harry Martinsons diktverk om evakuerings-rymdskeppet Aniara och den mysteriösa ”centraldatorn” Miman, som innefattar all kunskap om den sammanfallande Jordens och mänsklighetens ödeshistoria. Också detta album fick överlag lysande mottagande som ”ett av årets viktigaste album” och ”svårt att tänka sig en bättre tröst när världen rämnar runtomkring”.[5]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *