Kungen fick årsboken

En av de första utanför Harry Martinson-sällskapets medlemskrets som fick ett exemplar av den senaste årsboken var H. M. Konungen. I samband med Svenska Akademiens högtidssammanträde den 20 december fick sällskapets sekreterare möjlighet att via hovmarskalk Karolin A Johansson till kungens boksamling överlämna ett exemplar av ”Till Harry från…”.

Det var nu i december 40 år sedan kung Carl XVI Gustav som helt ny i ämbetet överlämnade Nobelpriset i litteratur till Harry Martinson och Eyvind Johnson. I den nyutkomna årsboken presenteras en mängd av de författare som under Harry Martinsons levnad dedicerade böcker till honom. Det hela formar sig till en exposé över 1900-talets svenska, för att inte säga nordiska, parnass.

Samtidigt som kungen fick årsboken, överlämnades självklart även några exemplar till Martinson-vännerna i Svenska Akademien och till denna institutions bibliotek. Det kan noteras att det den 20 december var exakt 65 år sedan Harry Martinson höll sitt inträdestal i Akademien. I år var det Klas Östergren som genomgick samma procedur, med minnestal över företrädaren på stolen, välkomsthälsning och tändande av ett ljus för den nye ledamoten.

Länk till kungahusets webb med text om Svenska Akademiens högtidssammankomst samt Klas Östergrens inträdestal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *