Översvallande ord om årsboken

Harry Martinson-sällskapets årsbok, ”Till Harry från…” har fått ett översvallande mottagande trots att vi inte har sett så många recensioner ännu. Holje bok som är nav i bokförsäljningen har fått många extra beställningar av boken från skribenter som gärna sprider den vackra boken till sina bekanta och använder den som julklapp.

En av de mest översvallande är Enn Kokk, känd politisk journalist och författare som i sin blogg hyllar boken i alla tonarter. Vi dristar oss att citera Enn Kokk in extenso:

Årsboken, ”Till Harry från… Dedikationer i Harry Martinsons bibliotek” (redaktörerGunilla Aldén, Johnny Karlsson, Bertil Knoester och Åke Widfeldt, Martinson-sällskapet / Vekerum förlag, 2014), har just utkommit och visar sig vara inte bara en källa till Martinsons eget författarskap utan också till hans litterära samtid i mycket vid mening.

Att Martinson har fått böcker av andra nobelpristagare, utöver Eyvind Johnson som han delade pris med även Pär Lagerkvist och Ivo Andrić är närmast självklart, men trots att Martinson inte var någon hängiven deckarläsare, har han också fått ”Tiga är silver” från dess författare,Stieg Trenter. Bland dem som har skickat egna böcker med dedikation finns till exempel Karl Gerhard och Evert Taube.

Jag fylls av både värme och visst vemod när jag ser listan över de författare som alla har skickat egna böcker med personlig hälsning till Harry Martinson, sådana som Werner Aspenström,Tage Aurell, Gunnar Björling, Karin Boye, Rabbe Enckell, Carl-Emil Englund, Nils Ferlin, Per Anders Fogelström, Jan Fridegård, Elsa Grave, Hjalmar Gullberg, Lars Gyllensten, Lars Görling, Piet Hein – den här namnuppräkningen kunde göras mycket längre.

Samtidigt slås jag av att flera av de ovan nämnda och ännu fler av de onämnda författarna förmodligen är sorgligt okända för dagens bokläsande allmänhet, i vart fall den yngre delen av den. Förr fanns ett representativt urval böcker, skrivna av alla någorlunda betydande författare, tillgängligt i bokhandeln, ofta då i pocketutgåvor. I dag får man vara glad över att Modernista åter lyfter fram böcker ur av de stora förlagen försummade författarskap.

Ni som vill ha en introduktion till ett antal sådana författarskap rekommenderas att köpa Harry Martinson-sällskapets årsbok. Den kostar 262 kronor inklusive frakt. Boken kan beställas från Holje bok, Box 14, 293 21 Olofström, telefon 045491542, info@holjebok.se.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *