Månadens Martinson februari 2021 – Orden prövas #2

I Månadens Martinson för februari fortsätter vi att titta närmare på texter hämtade ur Litteraturbankens digitala utställning om Harry Martinsons tidiga år: ”Orden prövas – Harry Martinson 1927–1939”. I januari var det Harry Martinsons bidrag i Bonniers Litterära Magasin under åren 1932–1939 som lyftes fram, och i februari riktar vi blickarna mot den del av utställningen som presenterar texter ur Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter åren 1931–1938. Harry Martinsons nästan ofattbart produktiva 1930-tal gjorde inte bara avtryck i mindre publikationer som Eldaren, Sjömannen och Tidevarvet, utan även i de stora dagstidningarna. 

1 maj 1932 kunde man läsa ”Göingeträskon” i DN, en text av Harry Martinson som beskrevs som ”Ett originellt bidrag till den sparsamma världslitteraturen om trätofflor”. 

I DNs julnummer 17 december 1933 lät man åtta svenska författare sammanträffa med någon av personerna ur sina böcker. Harry Martinson återser sitt eldarjag i texten ”Intervju med självet” och möter sitt yngre jag där han sitter tillsammans med två andra och spelar kort:

Det knackar på skansdörren. Uppfattas ej. Det bankar.

– Stig in! ropa alla tre inifrån, plötsligt väckta.

En ung man i regnkappa och portfölj stiger in. Slår regnet av hatten. De tre mönstra honom.

– Träffas eldare Martinson här?

(Kortblandaren leende): – Ja, det är jag!

– Jo, mitt namn är Du. Herr Du.

Martinson: – Så tetigt namn, då! Herr Du! Det är nästan som det vore jag, haha. Är det skattlapp eller barnuppfostring det gäller?

– Nej, men en intervju.

Två fantastiskt illustrerade bidrag om havet återfinns i DN 7 maj och 6 augusti 1933, och i Svenska Dagbladet 13 mars 1938 skriver Martinson om språkets plastik. 

Länken här nedanför leder till Harry Martinsons bidrag i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. När man klickar där så hamnar man på första sidan i samlingen, sedan är det bara att klicka sig framåt med piltangenterna för att läsa. Väl på plats kan man också klicka på ”Innehållsförteckning” om man vill botanisera fritt i stället för att läsa bidragen i kronologisk ordning. Sedan är det bara att ge sig ut i Martinsonland och läsa.

Ett tips: för att få texten i läsbar storlek behöver man göra den större med hjälp av ”Större”-knappen på sidans nedre vänstra del. 

Klicka här för att komma till den del av utställningen som samlar Harry Martinsons texter ur Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet 1931–1938.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *