Månadens Martinson januari 2021 – Orden prövas #1

Under ett par månader framöver vill vi lyfta fram intressanta Martinson-texter från Litteraturbankens utställning Orden prövas. Månadens Martinson januari 2021 tar oss tillbaka till 30-talet och vi får ta del av Harrys bidrag till Bonniers litterära magasin.

2018 öppnade Litteraturbanken.se en digital utställning om Harry Martinsons tidiga år: ”Orden prövas – Harry Martinson 1927-1939”. Här finns texter av Martinson hämtade från tidningar och tidskrifter, tidigare opublicerade brev som tillgängliggjorts tack vare en privatsamlare, och en högintressant självbiografisk skiss från 1928, när Martinson står på tröskeln till sitt författarskap.

Harry Martinson var en flitig brödskrivare under 1930-talet. Eldaren, Arbetaren, Ny Tid, Stockholms-Tidningen, Tidevarvet och Vi är bara några av de publikationer där Martinsons namn återfanns. Texterna ger en utmärkt möjlighet att följa Harry Martinsons utveckling som författare under de tidiga åren, från det oprövade och trevande fram till det självklart Martinsonska, både ett prövande och ett erövrande av orden och språket.

I Månadens Martinson för januari 2021 lyfter vi fram Harry Martinsons medverkan i Bonniers litterära magasin under åren 1932-1939. Enkäter, dikter och prosa visar Martinsons litterära vandring genom 1930-talet. Ett sommarbrev ur BLM 1934 är välkommen läsning i januarivintern, och ett vattenbrev från 1936 berättar om skollärare Stav med kärlek och tacksamhet: ”Han levde med i vad han talade om. När han talade om havet, hörde man mycket tydligt, hur han plaskade, och från toppen av Kilimandjaro höll han en gång ett strålande tal om ung bambuskog och antiloper.”

Länken här nedanför leder till Harry Martinsons bidrag i BLM. När man klickar där så hamnar man på första sidan i samlingen, sedan är det bara att klicka sig framåt med piltangenterna för att läsa. Väl på plats kan man också klicka på ”Innehållsförteckning” om man vill botanisera fritt i stället för att läsa bidragen i kronologisk ordning. Men missa inte novellen ”Frisöndagen” införd i BLM 1938 – den är ett måste.

Klicka här för att komma till Harry Martinsons bidrag i Bonniers litterära magasin på Litteraturbanken.se

Paulina Helgeson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *