Eva Ström mottagare av Harry Martinson-priset 2018

Bildresultat för eva ström

Ur nya numret av Doris

Prisjuryns motivering är: ”Harry Martinson-priset för år 2018 tilldelas författaren Eva Ström för ett författarskap som visar på sambandet mellan naturvetenskap och humaniora, bildning och nyfikenhet. En insiktsfull oro över tillståndet i världen ställs mot en intensiv livskänsla med grund i noggrann iakttagelse och skildring av naturen. Det är lätt att känna igen hur Eva Ström och Harry Martinson har stor gemenskap beträffande teman och idéer i ett mångsidigt författarskap. Eva Ström har också i recensioner och artiklar visat på djup insikt och frändskap med Harry Martinsons tankevärld i naturens stora rymd.”

Eva Ström är född år 1947 på Lidingö men sedan länge bosatt i Kristianstad. Hon är en av Sveriges mest uppburna författare. Hon skriver poesi, prosa, dramatik (över 20 utgivna verk hitintills) och hon verkar även som litteraturkritiker. År 2010 gav hon ut en lovordad översättning med kommentar av William Shakespeares Sonetter. Dessutom har hon skrivit en biografi över Edith Södergran samt tillsammans med fotografen Hans Hammarskiöld en konstmonografi över skulptören Pål Svensson. Pjäsen Paddakvariet tar upp problematiken för skilsmässobarn som fått nya styvföräldrar. Den har satts upp på Unga Klara i regi av Suzanne Osten.

Eva Ström blev 2010 ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap. Hon har tilldelats flera litterära priser, bl.a. Aniarapriset, Nordiska Rådets Litteraturpris, Kristianstad kommuns kulturpris, Tegnérpriset och Samfundet De Nios Särskilda Pris.

Läs den fullständiga presentationen i nya numret av Doris:

Doris 33

På Rune Liljenruds blogg finns mer information om Harry Martinson-priset: http://harrymartinsonitiden.blogspot.se/2018/03/harry-martinson-priset-2018-tilldelas.html

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *