Per Filip sjunger Martinson i Sorunda

Per Filip, känd och folkkär sångare, kommer till Sorunda kyrka, den 7 augusti kl.19.

tillsammans med den eminente pianisten Oswald Löpare.

En avdelning i programmet blir med tonsättningar av Per Filip till dikter av Harry Martinson, som bodde flera år på 30-talet i Sorunda i ett torp tillsammans med Moa Martinson. Där skrev han bl.a. diktsamlingen Nomad, som blev hans genombrott och Nässlorna blomma, som handlar om barndomen. Per Filip kommer att sjunga bl.a. Alltidhult”, “Kärlekens stjärna”(ur Aniara) och “Juninatten”och för första gången “Sjöman talar till kapduvor” och”Till mognadens sång”. Kyrkoherde Lasse Svärd läser först dikterna.

Mia Marianne och Per Filip har tidigare under våren och sommaren framfört flera Martinson-tonsättningar vid ett tjugotal konserter och kommer att göra det också under hösten med start i Gamla Uppsala kyrka den 4 september.

Per Filip har blivit känd genom tusentals konserter runtom i Norden , genom TV, radio och många inspelningar, mest tillsammans med sin fru Mia Marianne.Paret hörde många år till radions mest önskade sångare och hade sin största hit med ”Där rosor aldrig dör”. ”Våra mest älskade sånger” som de gav ut för några år sedan låg högt upp flera topplistor.

Per Filip kommer från Ornö i Stockholms skärgård, där han gick i skola för sin far och fick tidigt vara solist i kyrkor och bygdegårdar. Sen blev det operautbildning och engagemang vid Riksteatern samt Dramaten och Operan i Stockholm. Sen tog konserter och andlig sång över intresset, inte minst för att skriva egna sånger, både till text och musik. Per Filip har skrivit ett par hundra alster och av inspelningarna utgör de en stor andel och under kvällen får vi lyssna till bl.a.”En vandrare bland bergen”, ”Allt vad du vill”och ”Juninatten” till en dikt av Harry Martinson. Det blir också några klassiker som ”Till havs” och ”Sommarnatt” samt andliga önskesånger.

Oswald Löpare som ackompagnerar, men också spelar solo, har kallats pianolegend och pianisternas pianist.Han blev tidigt anlitad av Radioorkestern, då när Sverige hade en radiokanal och ingen TV. Det blev succé och sedan har det rullat på i över 60 år i olika sammanhang-på teatrar, konserter, skivor,TV och som ackompagnatör åt många kända sångare som Nicolai Gedda, Rolf Björling, Mia Marianne och Per Filip m.fl. samt inte minst i tusentals radioprogram-bl.a. i Gnesta-Kalles ”Våra Favoriter” där han var huspianist i 17 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *