Vi kom från Jorden – recension

skanna0001Ny skiva med Göteborgs kammarkör

I år fyller Göteborgs kammarkör 50 år. Som ett led i jubileumsfirandet har man nyligen gett ut CD:n Vi kom från Jorden. Titeltexten är hämtad ur sång 79 i Aniara, en sång som också framförs på skivan i Karl-Birger Blomdahls tonsättning ur operan Aniara.

Jorden, eller Doris som Harry Martinson kallade den, är temat för hela CD:n, en sargad och förstörd jord som Martinson så visionärt skildrade i Aniara. För en lyrikvän bjuds här på en rad fantastiska dikter av några av våra främsta poeter tonsatta av bl a Hilding Rosenberg och Arne Mellnäs.

Ett särskilt avsnitt upptar fyra sånger av Elisabet Hermodsson i arrangemang av körledaren Gunnar Eriksson. Dessa texter i sann Martinsonsk anda är mycket gripande och framförs av kören på ett övertygande sätt med stort engagemang. Som i t ex ”Naturens sorg” där den s k ”utvecklingen” skildras så här:

En långt värre död skall du frukta, min vän

Än den i naturen oss följer:

Den död man kallar för ”utvecklingen” –

I framgång och glans den sig döljer

Arne Mellnäs´ omtumlande svit ”Kosmos” omfattar 11 sånger med texter av bl a Nils Ferlin, Tage Danielsson, Gustaf Fröding och Werner Aspenström. Här får kören verkligen visa sin bredd allt ifrån ekvilibristiska talkörer till sköna lyriska avsnitt.

 Göteborgs kammarkör är att gratulera till denna jubileumsskiva. Gunnar Eriksson har varit körens ledare ända sedan starten 1963 och han har tillsammans med sina sångare skapat en alldeles speciell körklang som är unik i svenskt musikliv. Alla Martinsonvänner rekommenderas att skaffa skivan Vi kom från Jorden.

Åke Widfeldt

• CD:n VI KOM FRÅN JORDEN kan rekvireras från www.ejeby.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *