Bilder från Majdagarna 2014 del 1

Fredagens aktiviteter

Från fredagens styrelsemöte i Författarmuseet, Jämshög. Åke Widenfeldt, Paulina Helgeson och Bengt Bejmar. Foto: Ingemar Lönnbom.

Från fredagens styrelsemöte i Författarmuseet, Jämshög. Åke Widfeldt, Paulina Helgeson och Bengt Bejmar. Foto: Ingemar Lönnbom.

Redan under eftermiddagen inleddes Majdagarna för Harry Martinson-sällskapets styrelse, som samlades i Författarmuseet, Jämshög. Här förbereddes lördagens årsmöte och styrelsen fick en förhandstitt på den bok om Martinsons framträdanden i Svenska Akademien som nu kom direkt från tryckpressarna.

Ett trettiotal medlemmar deltog sedan i kvällens arrangemang, där första anhalt var Nebbeboda skola, ett av de skolhus där Harry Martinson en gång lärde exempelvis geografi och naturkunnighet av den gode läraren Stav. Deltagarna i utflykten fick en introduktion av ordförande Åke Widfeldt och Olofströms kommuns kulturchef Elisabeth Jonsson som kunde visa upp en alldeles nyrestaurerad skola som är mycket populär som tillfälligt boende för vistelsestipendiater och konstnärer. Här utfördes en stor del av arbetet med förra årets ”årsbok” CD-skivan ”Vägen ut” med Martin Bagge och Trio Isagel och utflyktsdeltagarna fick lyssna och titta på den här videon med musik från skivan (Gamle Tommy):

IMG_6638Direkt från Ölands Alvar kom sedan fotografen Ulf Westerberg, som berättade om fjärilarnas underbara värld under rubriken ”Fjäril tag vår sorg avdaga”. Hans bilder var detaljrika och vackra och hans kunskap djup.

Efter mellanlandningen i Martinsons skola, gick färden till författarens barndomshem i Nyteboda. Här välkomnades gruppen av Eva Svensson som idag bor i det hus där Martinson föddes och där hans föräldrar en tid hade lanthandel.  Ett dignande bord med kvällsmat väckte allmänt gillande och ännu en höjdpunkt denna kväll blev Eva Svenssons fängslande berättelse om Harrys Martinsons mor Betty och om hennes liv i Portland, USA. Den som önskar titta på fler bilder från Majdagarna kommer under den närmaste tiden att kunna titta på ett urval bilder på Harry Martinson-sällskapets Flickr-konto. Klicka här för att se vad som finns där, samlat i olika album för att det ska bli lättare att hitta!

Eva Svensson, Nyteboda.

Eva Svensson, Nyteboda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *