Årets Cikada-pris till taiwanesisk poet

Årets Cikada-pris tilldelas den taiwanesiske poeten Yang Mu meddelas i ett pressmeddelande den 16 juni.

Pressmeddelandet i sin helhet:

 

2016 års Cikada-pris tilldelas den taiwanesiske poeten Yang Mu (https://en.wikipedia.org/wiki/Yang_Mu ).

Cikada-priset (http://www.cikada-priset.se ) grundades 2004 och har hittills delats ut till åtta östasiatiska poeter. Yang Mu (född 1940) är därmed den nionde pristagaren i ordningen.

Priset instiftades med anledning av 100-årsminnet av Harry Martinsons födelse och delas ut till östasiatiska poeter av flera skäl. Dels hade Martinson ett stort intresse för östasiatisk poesi, inte minst den klassiska poesin, dels har modern östasiatisk poesi ett djup och en bredd som är väl värd att uppmärksamma. Gemensamt för pristagarna är att de, enligt juryns återkommande motivering, ”i sin poesi har visat att de värnar om livets okränkbarhet”.

Priset består av 20 000 kronor samt ett keramiskt verk av konstnären Gunilla Sundström (http://www.gunillasundstrom.se).

Yang Mu har utkommit på svenska i översättning av Göran Malmqvist. 1999 var han en av poeterna i antologin Nio röster från Taiwan (Natur och Kultur) och 2015 utkom hans egen diktsamling Den Gröne Riddaren (Tranan).

Yang Mu publicerade sin första diktsamling 1960. Han disputerade 1971 för doktorsgraden på en avhandling om det klassiska verket Shi-Ching (Shi Jing, ”Sångernas Bok). Enligt översättaren har Yang Mu mer än någon annan kinesiskspråkig skald också trängt in i västerlandets poetiska traditioner, vilket har resulterat i en rad viktiga översättningar till kinesiska.

Priset kommer att delas ut i Taipei, Taiwan, i november 2016. Ett särskilt Cikada-symposium, med deltagande av de flesta av de hittillsvarande cikada-poeterna kommer att arrangeras i Tokyo, Japan den 18 november 2016.

Cikadaprisets jury består av Göran Bäckstrand (f. d. biträdande generalsekreterare i Svenska Röda Korset, f. d. vice ordförande i Harry Martinson-sällskapet), Kaj Falkman (ambassadör, författare, ordförande i Svensk-japanska sällskapet), Pia Forsgren (teaterchef, regissör och konstnärlig ledare Judiska teatern), Lars Granström (poet, bibliotekarie, redaktör för Fri Haiku), Styrbjörn Gustafsson (förläggare, Bokförlaget Tranan) och Lars Vargö (ordförande, ambassadör, författare, ordförande i Svenska Haiku Sällskapet).

Presskontakt:
Lars Vargö
lars@vargo.se
072-2501700

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *