Tomas Bannerhed tog emot Klockrikestipendiet

Tomas Bannerhed. Foto: Semir Susic.

I samband med Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Växjö tog författaren Tomas Bannerhed emot årets Klockrikestipendium. 

Efter stipendieutdelningen, där Tomas Bannerhed också fick ett diplom, presenterades han som person och författare av sällskapets ledamot Disa Lundgren, som också sitter i stipendiejuryn.

Därefter följde ett samtal mellan henne och stipendiemottagaren vilket avslutades med att Tomas Bannerhed läste dels ett stycke ur Martinsons ”Svärmare och harkrank” samt ett avsnitt ur sin egen essäsamling ”I starens tid”. Han tackades med varma applåder.

Motivering till Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne år 2017

 

Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne tillfaller år 2017 Tomas Bannerhed, som redan i sin första roman Korparna, 2011, träder fram som en färdig författare med en alldeles egen stil.

I Korparna skildrar Tomas Bannerhed med stor kunskap och poetisk nerv och ömhet, hur en ung pojke söker sig bort från vuxenlivets krav och en pressad verklighet och i fåglarnas fria liv ser den frihet han själv söker, men också genom sina starka upplevelser i naturen finner den ro och den kraft som behövs för att möta vuxenlivet.

Också i sina senare verk i tal och skrift för Tomas Bannerhed naturessäen vidare på ett sätt som för tankarna till Harry Martinsons författarskap.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *