Flatåsskolans elever inspirerades av Martinson

Fjärilsbilder före färgläggning.

Harry Martinson-diplomet hänger på väl synlig plats i klassrummet.

Stolt lärare Birgitta Sjölund med några av fjärilsbilderna som har inspirerats av Harry Martinson och elevernas egna dikter.

Utkast.

Sigurd Karlsson var en av diktarna från klass 6A, här med Carin Karlsson.

Eva-Ley Kamijo har haft Harry Martinson som favorit i många år, sedan hon läste ”Nässlorna blomma”. Nu följde hon med dottern Dellie som hade skrivit en fjärilsdikt till Martinson-montern på Bokmässan. Elsa följde också med – och fick ett äpple!

Dellie Kamijo blev glad av att se sin bild och dikt på Bokmässan.

Hela väggen!

Eleverna i klass 6A Flatåsskolan i Göteborg har under några veckor i höst studerat Harry Martinson och själva skrivit dikter med inspiration från Nobelpristagaren.

Under Bokmässan i Göteborg har flera av klassens elever kommit på besök i sällskapets monter för att se sina egna dikter utställda på den stora mässan som ju lockar tusentals litteraturälskare.

Idén kommer från Irmeli Romo och Carina Olsson i sällskapets styrelse och har utförts av eleverna och deras lärare Birgitta Sjölund.

3 comments for “Flatåsskolans elever inspirerades av Martinson

 1. Disa Lundgren
  3 oktober, 2017 at 13:35

  Ett sådant fint och efterföljansvärt initiativ för diktarbete i en klass!! Så FINT att flera elever sen kom till Mässan och fick se sina bilder och förstå, att deras arbete uppskattades! Kanske blir detta arbete en viktig ingång till svensk, klassisk litteratur för så pass unga elever – att de får klart för sig, att också äldre litteratur kan vara både LÄTTtillgänglig och ”djup”. Verkligt fint initiativ!!

 2. Marianne Westholm
  3 oktober, 2017 at 16:49

  En eloge till lärarinnan Birgitta Sjölund på Flatåsskolan,Göteborg,som har låtit sina mellanstadieelever läsa Martinsons lyrik.Initiativet är i högsta grad efterföljansvärt.Nämnas kan att Sonja Glimstedt Hall har sammanställt en pedagogisk bok med Martinsondikter just lämpade att studeras för detta stadium: Tankeäventyr om djur och växt-Poesivandring med Harry Martinson.
  Formar man barn tidigt som Birgitta Sjölund gjort,kommer de säkert att ha kvar känslan för god lyrik.
  Marianne Westholm

 3. Eva-Ley (Dellie och Elsas mamma)
  13 oktober, 2017 at 10:13

  Vi tackar för att vi fick en trevlig pratstund med er och att barnens alster fick utrymme i er monter, hoppas fler lärare inspireras av Flatåsskolans projekt och får möta en underbar svensk författare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *