Nya numret av Doris är ute nu!

 

En bild av Ulrika Tapio Blind pryder omslaget på senaste numret av Doris. Ulrika är tillsammans med Inghilda Tapio årets Klockrikestipendiat.

En bild av Ulrika Tapio Blind pryder omslaget på senaste numret av Doris. Ulrika är tillsammans med Inghilda Tapio årets Klockrikestipendiat.

Läs Doris nr 23 på nätet!

Det nya numret innehåller bland annat en fyllig presentation av mottagarna av Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne för år 2013, Inghilda Tapio och Ulrika Tapio Blind.

Professor Erland Lagerroth publicerar artikeln ”Ett originellt försvar för människans fria vilja – Harry Martinsons Gyro”. En Martinson-text betitlad ”Om vår värld och dess mening”, ansluter.

Har litteraturen någon makt att förändra villkoren för människor? Det är rubriken på en anmälan av en bok av Elisabeth Stenborg, universitetslektor i litteraturvetenskap, Uppsala. Rune Liljenrud har läst.

Programmet för Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Stockholm 2013 återfinns i detta nummer.

Vi får också en berättelse av författaren och skådespelaren Eva Ermenz som berättar om hur hon via diktsamlingen Cikada fick anledning att återvända till Harry Martinsons texter.

Att skriva med ögat, om likheterna mellan Harry Martinsons och Tomas Tranströmers sätt att förhålla sig till språket handlade Niklas Schiölers föreläsning den 17 november 2012. Lena Havland Erlandson rapporterar.

Vi får också aktuellt om översättningar från Göran Bäckstrand samt en engelsk läsövning signerad Brita Green.

Mycket annat smått och gott finns i detta nummer av Doris, vars redaktör heter Åke Widfeldt och är sällskapets ordförande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *