2 december: Litteraturens arbetare

Den litteraturintresserade har mycket att välja bland just nu. Litteraturens arbetare är en nyutkommen bok som på ett nyskapande sätt diskuterar olika aspekter på arbetarlitteratur. Den 2 december anordnas ett seminarium i Stockholm, där Per-Olof Matsson, litteraturvetare samtalar med John Swedenmark, kulturredaktör och Kjersti Bosdotter, ordförande AKS. Tiden är klockan 18.00 och platsen ABF-huset, Sveavägen 41. Fri entré.

Från: Tyne & Wear Archives & Museums

Från: Tyne & Wear Archives & Museums

Om boken: ”Litteraturens arbetare är en ytterst mångfacetterad och läsvärd bok, som genom sin tidsmässiga och geografiska bredd med eftertryck visar att arbetarlitteraturen har varit och är en vital, kritisk och gränsöverskridande tradition”. – Svenska Dagbladet

Genom svensk litteratur drar arbetarskaror fram under röda fanor på första maj – men där skymtar också Verner von Heidenstam. Eyvind Johnsons Olof möter utslitna gruvarbetare i Svappavaara och strejkande afrikanska järnvägsarbetare, i vimlet märks både August Strindberg och Marcel Proust. Den nya människan ska formas i Kvinnliga medborgarskolan, fåglar sjunger i träden, ungdomsförfattare diskuterar köns- och klassfrågor, bland arbetare och proletärer från hela världen träffar vi Rudolf Värnlund, Sara Lidman, Samuil Marsjak, Lars Norén, Ousmane Sembène, Ulf Lundell, Elizabeth George: de är Litteraturens arbetare. I denna vänbok till Per-Olof Mattsson, lärare och forskare vid Stockholms universitet, medverkar en rad kollegor och vänner med texter som visar på rikedomen och nyanserna i arbetarens litterära tradition.

Ett fint tillfälle att delta i detta seminarium om arbetarlitteratur från 1930-tal till 2013.

Arrangörer är: Harry Martinson-sällskapet, Sällskapet Moas vänner, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Arbetarnas kulturhistoriska sällskap, Arbetet och ABF Stockholm.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *